torsdag den 10. marts 2011

Risotto med ærter og sprød chorizo samt bolsjerødbedesalat

I aftes var vi til oksesteg og citronfromage i forstæderne, ikke dårligt. Så ingen madlavning i dag! Det kan jeg altså også anbefale: Ikke at lave mad selv hver evig eneste dag. Meeeen jeg har selvfølgelig en opskrift i ærmet til eventuel weekendinspiration :)

Risotto er en dejlig, cremet italiensk ret der bare varmer og hygger! Uhh det er lækkert en gang i mellem! I den "traditionelle" risotto er der store mængder smør og friskrevet parmesan, men det synes jeg slet ikke er nødvendigt! Risene afgiver jo netop stivelse som gør retten cremet i sig selv, men smag selv efter og gør hvad du har lyst til. Det er forresten mit mantra: Gør det som du har lyst til! Jeg viser dig hvordan jeg havde lyst til det lige den aften - og du gør hvad der passer til dig.

Det vigtigste ved risotto er.... fonden! Det kan man selvfølgelig erstatte med sådan nogle små boullionterninger, flydende boullion eller hvad andre produkter der findes. Og det er sådan set fine nok produkter. Jeg bruger det selv. Men. Til denne risotto brugte jeg min hjemmelavede fond, kogt på 2 bornholmske haneskrog, porretoppe, hvidløg, løg, enebær, laurbær, sennepsfrø og pastinak. Det fyldte jeg i min største gryde, hældte 4 liter vand over og lod det simre til der var 2,5 liter tilbage. Derefter sies det og portioneres i fryseposer, fryses og BANG! - så er der italiensk fast-food på 20 minutter en anden dag.

Til en "grund"-risotto har Jamie Oliver lært mig at bruge ca. følgende:
(2 personer)

250 g arborio-risottoris
1 løg
2 fed hvidløg
3 dl hvidvin
Olivenolie
Lidt smør
Friskrevet parmesan, en håndfuld ca.
Salt, peber
1 liter grøntsags- eller hønsefond, ca.

Hak løg og hvidløg. Svits i en god gryde i et pænt skvæt olie til de er klare. Tilsæt risene og når de ser lidt gennemsigtige ud, tilsæt vinen og indsnus de dejlige dufte. Når al vinen er fordampet, hældes en øseskefuld fond på ad gangen og der røres. Når den skefuld er fordampet tilsættes en ny og der røres. Det er faktisk hele humlen ved risotto: Man skal simpelthen have rørt stivelsen ud af risene - både for at tilberede dem og for at gøre dem cremede. Hele processen tager en 20 minutters tid alt efter hvilken slags ris man bruger. Smag på risene hvornår de er tilberedte og smag den generelt til med salt og peber. Tilsæt da en smule smør eller lad være og parmesanen. Sluk blusset. Rør godt rundt og sæt låg på. Den skal lige stå lidt inden den anrettes smukt og nydes.

Der er også meget moderne at lave forskellige slags "kornotto" med byg, spelt og jeg skal komme efter dig! Det prøver jeg nok en dag. Men nogle ting skal der bare ikke røres ved! Jeg bager pizza med fuldkornsmel og al pasta er altid fuldkorn og det er fordi det smager bedre. Men risotto smager godt i forvejen, så den fortjener at blive værdsat en gang i mellem. Og prøv nu med den fond. Eller bare en af god kvalitet. Det gør en ekstrem forskel!!!!!! Just sayin'.




Risotto, denne version:
Nå, nok snak. I denne risotto tilsatte jeg lidt sød røget paprika til løgene og optøede ærter få minutter inden risene var færdige. Det værste man kan gøre ved ærter er at overkoge dem! Klam melethed, bladvr! Derudover stegte jeg på en pande ved siden af lidt skiveskåret chorizo og afdryppede på køkkenrulle. Når det er lidt afkølet, bræk eller skær i mindre stykker og drys over den portionsanrettede risotto. Gerne med lidt grønt drys!

Bolsjerødbede-salat: 
Jeg havde været en tur i Din Baghave på Tullinsgade på Vesterbro og fundet nogle smukke, runde gule rødbeder og nogle bolsjestribede. Det blev skåret hhv. silketyndt med en tyndskræller og i fine, firkantede strimler på et juliennejern (aka. fancy hånd-rivejern) og blandet med gulerødder, citronsaft, olivenolie og lidt æbleeddike. Bang! Så var der nordisk-inspireret raw-food-salat. Men flot var det og godt smagte det. Kan man forlange mere?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar