søndag den 13. marts 2011

Müsliboller

Nogle gange når jeg er lidt langt nede energimæssigt, fx sidst på ugen, bliver morgenmaden lige pludselig meget vigtig for resten af dagens energiniveau. Det kan løses på mange forskellige måder! I går aftes var det tanken om friskbagte müsliboller der kunne redde dagen i dag og det gjorde de! Blødkogt æg med rugbrød, smoothie med bær, banan og havregryn eller lidt frisk grønt og rugbrød med skinke/spejlæg og koldt vand med citron er også favoritter til en kickstart. Og gerne kaffe.

Det er efterhånden blevet normalt at damebladsskribenter og Lene Hansson-agtige coach-mennesker prædiker at man ikke skal spise brød, pasta, ris, kartofler, skal holde sig fra kaffe og te, mejeriprodukter, alkohol, sukker, frugt, müsli, fedt osv osv. HUH? HVORFOR? Ja, det kan de snakke fanden et øre af, men intet er videnskabeligt bevist. Forleden så jeg en morgenmadsopskrift der betod af 2 spejlæg med paprika. Intet andet! Ad! Skal vi nu spise som bodybuildere?

Gør som du synes, jeg vil prædike en ny, revolutionerende ode: Spis varieret. Alt med måde. Nyd maden. Lav den selv. Der er ikke noget der hedder ”laster” i min verden. Kun nydelse, kvalitet og velsmag!10 styks

10 g gær
700 ml vand
2 tsk kanel
2 tsk stødt kardemomme
200 g femgryn eller grovvalsede havregryn
100-200 g speltmel/fuldkornshvede
Tørrede frugter: Rosiner, mørke abrikoser, lyse abrikoser, tranebær
En håndfuld hakkede nødder
Hvedemel for resten

Opløs gæren i vanden. Tilsæt alle ingredienser undtagen hvedemel og bland godt. Tilsæt hvedemel til konsistensen er godt klæg, men lidt tung i det. Hæv natten over, ca. 10 timer i køleren. Bag dem i 35 minutter i en 210 grader varm ovn. Nyd lune med kaffe, et glas juice og en gulerod… Mmm…  


3 kommentarer:

  1. Cecilie Bro Tellefsen17. november 2013 kl. 09.05

    Hold nu op, de er gode de her boller!

    Jeg var ellers lidt nervøs for, om de var blevet gode, da jeg to dejen ud af køleskabet, for dejen var ikke hævet ret meget, og den virkede virkelig tung, men de blev bare så gode! Serverede dem for min veninde der var hjemme på besøg fra et studieophold fra Kina og min kæreste og de spiste, til de var ved at revne!

    SvarSlet
  2. Hvad temp. skal vandet have, når du kommer gæren i.Hvor mange gram ca.. vejer i tørrede frugter som du kommer i.????Hvor meget mel ca. i gram.?Jeg har ikke før bagt koldhævede boller, derfor er jeg i tvivl. Kan jeg gange opskriften med to, så jeg får dobbelt portion..? På forhånd mange tak for svaret...Hilsen Else.

    SvarSlet