søndag den 20. marts 2011

Gulerodskage

Jeg elsker gulerodskage! Det er sådan en dejlig blanding af knasende, saftige, krydrede og friske elementer! Jeg har tit lavet gulerodskage så derfor fulgte jeg lidt min egen opskrift i går - også fordi jeg gerne ville lave en lidt lettere version. Derfor brugte jeg halvt så meget smør og tilsatte i stedet lidt banan. Her er hvad jeg brugte og hvad jeg gjorde:

125 g smør
3 æg
2 dl brun farin
3 store gulerødder
2 dl kærnemælk
1 dl grovvalsede havregryn
60 g hasselnøddekerner
1/2 moden banan
2 dl hvedemel
1 tsk bagepulver
2 tsk kanel
2 tsk stødt kardemomme
1 tsk vaniljesukker
1/2 tsk salt

Smelt smørret let i din mikrobølgeovn eller tag det frem et par timer før du skal bruge det. Slå æggene ud i en stor skål, tilsæt sukker og smør og pisk det luftigt med et piskeris. Riv gulerødderne på den grove side af rivejernet. Hak hasselnødderne groft. Bland mel med bagepulver. Mos bananen med en gaffel. Nu er du klar til først at tilsætte kærnemælken til æg-smør-sukker-massen, derefter gulerødder, banan, nødder, havregryn, alle krydderierne og saltet og til sidst rører du forsigtigt melen med bagepulveret i. Dejen skal være klistret, men ikke flydende. Justér evt. med lidt mere kærnemælk/mælk eller mel. Nu har du en smuk, velduftende, gyldenbrun masse. Tag en springform eller en brødform og smør grundigt med smør.  Skrab dejen over med en dejskraber og bag i ovnen på miderste rille i 40-60 minutter, alt afhængig af formen og din ovns bageevne. 175 grader er fint. Tjek med en gaffel om den er færdig og hold øje! Afkøl på en rist til min. stuetemperatur inden du betrækker med glasur.

Fordi nogle mennesker (åbenbart) ikke så godt kan lide osteglasuren, lavede jeg half-half af to forskellige, meget nemme glasurer:

Glasur 1: Den nemme syrlig-søde
Saft af en halv citron
2 dl flormelis

Så simpelt er det! Pres citronen og bland med flormelis, måske lidt mere, måske lidt mindre, det kommer an på hvor stor en sukkergris du er :) Find den rette konsistens og betræk den ene halvdel af kagen.

Glasur 2: Den klassiske friske og cremede
100 g flødeost naturel 12% (eller 24 %)
1 dl flormelis
lidt citronsaft
revet skal af 1/2-1 økocitron

Bland alle ingredienserne og smag til. Stil evt. glasuren koldt inden du betrækker den anden halvdel af kagen, så stivner den lidt og bliver iskold og lækker!


Glasur 1 til venstrre og Glasur 2 til højre. Vælg selv og smag begge dele!

2 kommentarer: