tirsdag den 8. marts 2011

Fyldte auberginer, salat med sumak, gedeost og tahincreme

Sumak. Med ske.
Som sagt savnede jeg Arabiens Land. Derfor lavede jeg hummus, som også skulle indgå i dagens aftensmåltid. Hos grønthandleren havde de smukke, slanke auberginer til en 10'er kiloet. Og en rest chili com carne stod i køleren sammen med en halv kugle mozzarella... Fyldte aubergines! Det er sådan noget jeg aldrig laver. Så i dag skulle det være. Derudover havde jeg små, lækre agurker, tomater og lidt bladselleri = salat! Og et meget specielt krydderi jeg stiftede bekendtskab med i Palæstina: Sumak. 
Sumak er tørrede rustrøde frø af en frugt fra en kraftig busk, der er hjemmehørende i middelhavsområdet.
Det smager citrusagtigt og frisk, men uden at være decideret surt. Det er meget smukt i farven og giver et pift, især i salater. Fx anvendes den i fattoush, en klassisk palæstinensisk salat, men mere om det senere :)


I Føtex, som jeg ellers aldrig handler i, faldt jeg over en gedefriskost og det passede jo fint til det øvrige tema. Og det var overraskende billigt for et håbløst, overpriseret supermarked - dog med et imponerende udvalg og det må være dét man betaler for. Hvilket egentlig er ok.

Fyldte auberginer: 
2 auberginer
1 rest kødsovs, i dette tilfælde med bønner og chili
1 halv kugle mozzarella
Bredbladet persille


Auberginer klar til ovnen
Skyl auberginen. Flæk den på langs, lad den grønne top sidde på. Skrab lidt af auberginekøbet ud med en gaffel eller skær forsigtigt med en kniv. Fyld op med kødsovsen. Skær eller smuldr mozzarellaen over og smid i ovnen ved 200 grader i 20-30 minutter til auberginen er mør og osten er lysebrun. Drys hakket persille over før servering.


Auberginer klar til at blive spist 
Salat med sumak:
2 skoleagurker
3 tomater
3 stængler bladselleri
Dild
Bredbladet persille
Sumak
Citronsaft
Olivenolie
Salt, peber


Skær agurker og tomater i tern. Skær bladsellerien i små tern, selleri kan godt være lidt dominerende, derfor er det bedst i små stykker. Drys hakket dild og persille over og hæld lidt olivenolie og citronsaft over. Krydr blidt med salt og peber og giv den til sidst et skud sumak! Mums!


Dejlig frisk salat
Tahincreme: Rør 1-2 spsk tahin med lidt yoghurt eller creme fraiche. Det skal gerne smage af noget, så bare lav en lille, men intens version.


Servér de fyldte auberginer med hummus, salaten med sumak, tahincreme, gedeost i stykker, gulerodsstænger og lidt lækkert brød.


2 kommentarer:

  1. Flotte, flotte billeder. Jeg har godt nok lige spist, men bliver helt sulten :-)

    Ps. Tak for blogroll-tilføjelse! Jaaaaa...

    SvarSlet
  2. Jeg har sendt din ros videre til cheffotografen - og jeg siger tak for kommentaren :) Og ja, din blog er jeg faktisk stor fan af - har netop rost den til skyerne, du skriver bare så velovervejet :)

    SvarSlet