fredag den 18. marts 2011

Pizza - et italiensk vartegn

Se hvor lækkert det ser ud! Og helt hjemmelavet! 
Pizza er og bliver en evig favorit. Men jeg er begyndt at have en aversion mod købe-pizzaer, især efter at jeg flyttede hjemmefra og sådan en pizza koster små 65 kroner! Det kan mærkes i budgettet. Jeg fandt ud af hvor let, billigt og sundt man selv kan lave dem! OG siden har hjemmelavede pizzaer været en fast bestanddel af kosten 1-2 gange om måneden. Det er nemlig sjovt at lave pizzaer og variationsmulighederne er uendelige! Man kan lave dyre, lækre gourmetpizzaer eller man kan lave pizza mod tømmermænd eller bare simple, billige og lækre. Det var faktisk en opskrift på kartoffelpizza af Birgitte Esherich, førhenværende fast madskribent for Politiken i klummen ”Kloge kalorier” der startede det igangværende pizza-projekt. I denne geniale klumme skrev Birgitte-pigen om et ”problem” og gav løsningsforslag samt en opskrift. I kartoffelpizzaens tilfælde var det en klumme om gode, sunde snacks til børn… Det gik rent ind hos den unge studine her! Dejen er nemlig såre simpel og vigtigst af alt – grov og sprød! Når man nu er i gang, kan man ligeså godt lave to eller tre pizzaer, så er der også til frokost dagen efter.

Grov dej til to pizzaer:
20 g gær
2-3 dl vand
2 tsk salt (den skal jo smage af noget)
200 g hvedemel
200 g grahamsmel
1 skvæt olie (gør bunden ekstra crispy)

Opløs gær i vand med salt og olie og ælt melet i til du har en smidig dej. Hæver en times tid. Ælt den igen, del i to og rul to bunde ud. Nogle gange er det lettest at rulle dem ud direkte på bagepapiret i stedet for et meldrysset bord. 

Hvis man som mig foretrækker versionen med tynd, sprød bund, skal man gøre tre vigtige ting:
1. Rulle dejen ud så tyndt som overhovedet muligt
2. Lade være med at overlæsse pizzaen med fyld
3. Bage ved høj varme i kort tid – fx 230 grader midt i ovnen, ca. 20 minutter i min lidt gamle ovn.

Det mest lækre ved hjemmelavede pizzaer er selvfølgelig at man kan kombinere sine ynglingsråvarer lige som man lyster – ingen pizzamand der skal inddrages og undre sig over ens mærkelig lyster……

En virkelig god pizza-ingrediens. Frisk basilikum... Duften af sommer...
Et andet bud på en gourmetpizza er at lave en lille tomatsovs selv. Det lyder besværligt, men når du først har smagt forskellen… Du går aldrig tilbage til… hvad end man bruger når man ikke laver tomatsovs selv??

Hjemmelavet tomatsovs der får sin pizza til at smage som englene synger, nok til to store pizzaer:

2 løg
4 fed hvidløg
Evt. lidt frisk chili
1 dåse flåede tomater eller ½ kg friske tomater
Olivenolie
2 spsk balsamico
2 tsk sukker 
Salt og friskkværnet peber i rimelige mængder
Friske krydderurter, fx timian, rosmarin eller oregano
Tørrede krydderurter: timian, rosmarin, basilikum, oregano
Paprika
En sjat rødvin hvis du har

Hak løg og hvidløg og evt. chili. Svits i rigeligt olivenolie. Tilsæt de flåede tomater. Tilsæt salt, sukker, peber og krydderurterne samt paprika og rødvin. Lad det nu simre i 20-30 minutter ved lav varme. Dette er faktisk det vigtigste ved hele processen, det gør tomaterne sindssygt smagfulde. Smag nu til og vær ikke bange for at tilsætte flere krydderier. Sukker og balsamico er genialt til tomaterne! Det afstemmer virkelig de forskellige smage og giver dybde.

Hvis du nu kun har flåede tomater stående og stadig gerne vil lave sovsen, men ikke gider gå ned fra 4. Sal, så lov mig at hælde tomaterne i en gryde og lad simre i 20 min., mens du tilsmager med hvad du har – i mindste fald: Salt, sukker og peber! Det gør også at de meget vandholdige tomater lige bliver smagfulde og fastere så din pizza ikke bliver sjaskvåd!

Nu til en anden vigtig ting i forbindelse med pizza: Osten! Jeg kan ikke fordrage produktet der sælges som ”revet ost”! Prøv med ”gummi i strimler der ligner ost”. Det produkt der hedder ”Pizza topping” er IKKE ost. Hvis du læser på produktet er det ren smeltemasse... Derfor må de ikke kalde det revet ost.  Fordi det har aldrig set en ost… 
Det er jo kvalmende ulækkert. 
      Jeg kan virkelig anbefale et ok produkt: frisk mozzerella. Der er ikke meget smag, men det bliver meget lækkert på pizzaer. Og det koster 6,- kr. for 125 gram der er nok til én pizza. Hvis jeg var lidt mindre nærig ville jeg udelukkende købe bøffelmælksmozzerella. Det er fantastisk lækkert og kraftigt i smagen!
Ellers kan man købe et stykke ost som man godt kan lide og rive det selv på den grove side af rivejernet.
Ubagt kartoffelpizza
En af mine favoritpizzaer som der altid er råd til er den klassiske, simple kartoffelpizza, som består af:

1 tyndt udrullet bund af ovenstående dej
1 kugle mozzerella eller to håndfulde friskrevet ost (cheddar eller emmenthaler er et udmærket valg her)
God olivenolie
Kartofler med skræl
Frisk rosmarin
1 rødløg
Salt og friskkværnet peber

Skrub kartoflerne og skyl dem. Skær dem i så tynde skiver som overhovedet muligt. Skær løget i skiver ligeledes.
Put din udrullede dej på en bagepapir beklædt bageplade. Pensl bunden med lidt olivenolie. Fordel osten i et jævnt lag over bunden. Læg nu kartoffelskiverne helt tæt over hele pizzaen. Krydr med rigeligt salt og peber. Dryp lidt mere olivenolie over. Hak et par stilke frisk rosmarin og drys over. Bag i ovnen til kartoflerne er møre. Smager dejligt med frisk rucola som topping.
Bagt kartoffelpizza
En anden favorit er:
Parmaskinke/serrano, gorgonzola og rucola!
Smør en bund med den hjemmelavede tomatsovs. Fordel en halv til en hel kugle frisk mozzerella oven på. Læg tørret skinke og gorgonzola på, krydr med salt og peber og tørret oregano og bag til bunden er sprød og fyldet er lysebrundt. Ganér med masser af frisk rucola og din bedste olivenolie!
Salt, peber og olivenolie er uundværlige ingredienser, det gør hele forskellen!
En tredje favorit:
Chorizo eller salchichón (spansk salami) eller italiensk pølse i skiver lægges på bund med hjemmelavet tomatsovs og mozzerella. Put også rødløg i skiver, hakket hvidløg, peberfrugt og squash i skiver på. Krydr med salt, peber, tørret oregano og frisk eller tørret chili! Og bag til den er færdig… Rigtig smagfuld pizza!

Men min til alle tiders yndlingspizza er…. Margarita! Når den er lavet ordentligt… Himmerigsmundfuld!    

Smør igen en udrullet bund med et tyndt lag hjemmelavet tomatsovs. Tag nu dine bedste, mest modne cocktailtomater og skær i smukke skiver. Det er nu du skal finde din bøffelmælksmozzeralla frem og generøst fordele den over pizzaen sammen med tomaterne. Krydr med salt og peber og dryp lidt oliveolie på. Bag til den er smuk gylden, rød og hvid og tag to håndfulde friske basilikumsblade, let hakkede og drys generøst udover herligheden!
Verdens bedste pizza og endda i de italienske farver :)

Friskbagt Margarita - lige fra ovnen 

Viva Italia! God pizzabagning :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar