tirsdag den 29. marts 2011

Cookies med hasselnødder og chokolade

Dette er min kage-klassiker! Jeg bager dem altid hvis jeg skal have kage med et sted hen fordi cookies er bare nemme at transportere og man er garanteret at komme tomhændet hjem :) I gymnasiet, hvis nogle af mine venner opsnappede at jeg var ved at bage cookies, "var de lige i nabolaget" og efterlod mine forældres hus tomt for mælk og fyldt med cookies-krummer. Cheffotografen har engang udbrudt da han smagte en batch: "Dét er derfor jeg er kæreste med dig!" Jeg tog det som en kompliment... 


Her er opskriften som er gennemtestet utrolig mange gange og stammer fra en af mine forældres kollegaer, ved dog ikke hvor denne person har den fra og det er så mange år siden. Det er en ok stor portion, men de fungerer faktisk også godt til at fryse ned.  


Ingredienser til ca. 27 stk, dvs. 3 bageplader med 9 store cookies på hver.

180 g brun farin eller mørk muscovadosukker
200 g rørsukker
250 g blødt smør
2 æg

250 g mel
150 g (grovvalsede) havregryn
2 tsk vaniljesukker
1 tsk bagepulver

1/2 tsk salt

200 g grofthakkede nødder, fx hasselnødder
250 g god, grofthakket chokolade

Rør æg, farin og de to slags sukker til ensartet masse. Bland nu alle de tørre ingredienser i en anden skål grundigt sammen og bland så med ægge-sukker-smørmassen. Tilsæt de grofthakkede nødder og chokolade og vær så god: Så er der cookiesdej. Let, hva'?

Sæt 9 kugler dej pr. plade, lettest med en spiseske og tryk dem lidt flade. Der skal være god plads i mellem, da de hæver meget. Bag dem i 15-20 minutter v. 150 grader, men hold øje med dem. De  er virkelig gode både lysebrune og chewy eller mørkere og crispy. Man kan evt. variere størrelserne fra plade til plade, og man kan også sagtens finthakke chokoladen og nødderne og lave dem mindre og mere klassisk småkage-agtig. Disse cookies er meget smukke i farven synes jeg. Jeg hader blege cookies. Derfor: Brug god sukker!
Jeg lavede faktisk ikke dem på billedet lige efter denne opskrift, for jeg havde ikke alle ingredienserne til ovenstående. Jeg lavede også en mindre portion med en blanding af mandler, hasselnødder, 57% chokolade og 85 % chokolade og så havde jeg ingen havregryn... Det har jeg aldrig prøvet før. Så jeg måtte bruge rugflager og det fungerede faktisk overraskende godt. De er dog noget hårdere i det, så grovvalsede havregryn er min foretrukne gryn/flage. Jeg drømmer stadig om at lave havregryns-rosin-cookies, men tror ikke det er lige så godt et scoretrick som nødder og chokolade. 


Cookies'ne kan sagtens nydes lune, fandt vi ud af... Med iskold mælk!


Klassikeren: Cookies og mælk! Bliver livet bedre?

Ingen kommentarer:

Send en kommentar