fredag den 4. marts 2011

Gulerodsboller

Sjovt nok elsker jeg også gulerodsboller. Mmm... Saftig spændstighed. Nogle gange laver jeg dem hvor jeg ælter dejen (!) Det sker ellers kun ved særlige lejligheder at jeg gider det. Jeg tænkte at sådan en lejlighed var i går, men jeg løb tør for hvedemel, så de blev ikke æltede. Til gengæld blev de saftige som ind i helvedet! Fordi jeg havde lidt travlt (skulle til sprogforelæsning...) brugte jeg ureglementeret meget gær! Men sådan er det ofte med eftermiddagsboller, som disse skulle blive til, de skal være luftige og lækre.

12 boller (ca.)

25 g gær
2 dl yoghurt natural
8 dl vand
lidt salt
lidt honning
3 store gulerødder
herre mange solsikkekerner (ca. 3 dl)
200 g fuldkornshvede
200 g havregryn
Hvedemel

Opløs gær i yoghurt og lunkent vand, tilsæt salt og honning. Riv gulerødderne groft, tilsæt dem.
Tilsæt solsikkekerner, havregryn og fuldkornshvede, rør godt. Nu skal du på arbejde og finde ud af om mine sjussede mål virker. Hvis du har no clue, så tilsæt hvedemel til du har en fast, men klistret dej. Stil til hævning et lunt sted ca. 1 forelæsning, 2-3 timers tid. Varm ovnen op på 210 grader og sæt bollerne på en bagepapir beklædt bageplade (herre godt begreb!), pynt med rigelige mængder solsikkekerner og bag i ca. 40 min. Hold øje og bank på dem, de skal gerne være sprøde.

Lyn-uæltede gulerodsboller med uforskammet mange solsikkekerner

Hvis man gerne vil have gulerodsboller som bageren laver dem, følger man samme fremgangsmåde, men holder lidt igen med fuldkornshveden og tilsætter hvedemel til man kan ælte dejen. Så ælter man mel i til man har en fast dej der kun lige klister-kysser ens hænder, sætter til hævning 2-3 timer. Derefter rulles dejen ud og man former boller, efterhæver dem 30 min, pensler med et sammenpisket økoæg og bager ca. 20-25 min. Den største forskel er efterhævningen og den større mængde hvedemel, der gør bollerne langt mere luftige og sender minder til teboller/fødselsdagsboller - dog med gulerod.

Æltet gulerodsdej
P.S. Hvis noget er helt fucked i opskriften, så skriv gerne og ret mig :) Ellers held og lykke.

1 kommentar:

  1. hej
    Kan jeg udskifte solsikkekernerne med noget andet
    dem er jeg ikke så vild med.

    hilsen Lene

    SvarSlet