onsdag den 23. marts 2011

Basilikumspesto

Grønt er godt for øjnene!
Hvem elsker ikke pesto? Jeg kender ingen der ikke kan lide det! Og hvis man laver den selv stiger smagsoplevelsen lige et par grader eller tusinde. Købepesto kan nemlig være en kedelig oplevelse: Nogle gange er der brugt kartofler for at jævne den og ofte har de ikke set sporet af god olie, men består af ren solsikkeolie. Det er dog altid rart med et glas back-up-pesto i skabet til en hurtig omgang pasta-pesto. Men prøv at lav den selv!

Jeg har tre pestoer i mit repetoire: Tomatpesto, persillepesto og basilikumspesto. Den sidstnævnte er den jeg laver mest sjældent! Mest fordi det er svært at opspore god, stærk basilikumplante, de fleste er slatne, slatne små ynkelige potteplanter der dør ligeså snart man sætter den i vindueskarmen! SÅ irriterende. Generelt er alle krydderurter i bundter bedre end dem i potter. Og endelig opsporede jeg basilikum i bundter! Det var dog i den fine, hipster-agtige ende af Istedgade og et bundt kostede 18 kroner.... Så jeg snuppede to. Og der blev også meget pesto!

En anden vigtig pestoingrediens er nogle nødder af en art, til basilikumspesto er pinjekerner et perfekt match! Men vi havde nogle mandler og jeg tænkte at prøve noget nyt, så vi smuttede en håndfuld og brugte dem i stedet. Her er opskriften:


2 bundter frisk basilikum eller den største pottebasilikum du kan finde og alle bladene derfra + stilke
1 håndfuld smuttede mandler eller pinjekerner
1 håndfuld groftrevet parmesan
1,5-2 dl god olivenolie
Saften af en halv citron
Peber, lidt havsalt

Blend det hele godt sammen på din foodprocessor til ensartet pesto. Smag til. Måske mangler der lidt nødder, måske lidt citron? Kog nu en god pasta, eksempelvis frisk fettuccine og servér med den friske pesto og friskrevet parmesan. Simpelt, men helt fantastisk! Det er en sand duft- og smagseksplosion! Solmodne tomater i både passer også fint i det italienske tema.

Man kan også bruge pestoen som dip til lækkert brød eller som tilbehør til alle slags kød, luksustopping til pizza eller fisk!  

Ingen kommentarer:

Send en kommentar