onsdag den 23. marts 2011

Boller i karry - lidt nyfortolket

En ægte, dansk klassiker som mange er vokset op med. Dejlig nostalgi. Jeg læste mange forskellige opskrifter inden jeg skulle lave det og de havde alle noget til fælles som jeg havde lidt svært ved: De foreslår at man koger kødbollerne... Kogt kød. Det er lidt gammeldags synes jeg. Derfor stegte jeg i stedet kødbollerne i ovnen i 20 minutters tid. Her er min version af boller i karry - med inspiration fra mange forskellige steder:

Til 4 personer eller 2 personer i 2 dage:

500 g hakket kalv/svin 3-7 %
1 finthakket løg
2 fed finthakket hvidløg
1 spsk karry
2 æg
1 spsk mel
2 spsk havregryn
Salt, peber

Alle ingredienser i grøn skål
Bland ovenstående grundigt i en skål og ælt det evt. sammen med hænderne. Jeg brugte det mest geniale redskab, købt i KOK, som er fantastisk til dej og fars:

Farsrører med træskaft, 81,-  Også god til rugbrød og alt andet brød.
Se hvor godt det hænger sammen!
Form nu små kødboller med en teske og læg dem i et ovnfast fad beklædt med bagepapir. Bag dem i 20 minutters i en 200 grader varm ovn, hold øje.


Imens forbereder du sovsen og risene:

Ris:
Så mange du har lyst til. Vi kogte 500 g til 3 personer, men vi kan også godt lide at have risrester til en omgang stegte ris. Sæt dem over så det passer :)

Til sovsen:
3 gulerødder
1 rødløg
2 æbler
1 porre
2 spsk karry
2 fed hvidløg
5-7 dl mælk
15 g smør + lidt olie
1 spsk mel
Lidt grøntsagsbouillon eller fond af grøntsager eller fjerkræ
Salt, peber
Honning
Evt. 1 dl madlavningsfløde 8%

Skær gulerødder og porren i skiver. Skær rødløget og æblerne i fine både. Hak hvidløget fint.
Varm olien og smørret op i en rummelig gryde eller sautérpande (en pande med høj kant, genialt køkkenudstyr!) Svits hvidløget let, tilsæt karryen og "brænd" af - det fremhæver smagen. Tilsæt melet. Du er nu i gang med en klassisk opbagt sovs. "Svits" melet ved middelvarme i 2 minutter, så skulle melsmagen være væk. Tilsæt nu mælken og fonden/boullionen lidt af gangen og pisk med dit piskeris til sovsen tykner. Bare tag det stille og roligt. Opbagte sovser er ikke min stærke side, men det går altid fint hvis man ikke prøver at udføre dette ved for høj varme. Pisk godt og når du er tilfreds med sovsen, tilsætter du grøntsagerne og smager grundigt til med salt, peber, evt. mere karry og lidt honning. Simr i 5 minutter så grøntsagerne og æblerne stadig har bid. Tilsæt kødbollerne, læg låget på og varm det hele helt i gennem.

Servér nu hele herligheden med nykogte ris, mangochutney, friskklippet persille og måske lidt salte, hakkede peanuts.


Velbekomme og velkommen i mormor Uldbjergs køkken!

2 kommentarer:

  1. Hej Natalie.
    Jeg vil bare lige sige hej - og rose din blog. Dejligt med inspiration. Jeg anbefaler din blog til ALLE! :D
    Kærligst Kathrine (Hold fast - hold 5 ;))

    SvarSlet
  2. Hej frk. Uldbjerg.
    Jeg lavede den i går (12/8-13 jeg doblede opskriften med 6, da vi var 20, der skulle spise hos mig. 12 voksne og 8 børn (i alderen fra 9-16)

    Alle var ellevilde med den, og var især vilde med, at bollerne var for sig, og alle farverne. Jeg fulgte din opskrift helt nøje.
    Eneste minus, havde håbet, at jeg skulle kunne have gemt lidt rester (der skulle jo være til 24) Næsten alt blev spist ;-)
    Super nem at lave, hel sikkert jeg vil prøve den igen og andre af dine tips ;-)
    Maibritt

    SvarSlet