lørdag den 28. maj 2011

Rabarbersaft med kardemomme

I dag fik vi mine svigerforældre til eftermiddagste, men eftersom det er så lummert udenfor tænkte jeg på noget mere frisk til de rabarbermuffins jeg også lavede. Derfor tænkte jeg rabarbersaft! Min farmor lavede det altid hele sommeren så jeg har de bedste minder om et glas iskoldt rabarbersaft efter leg i deres store have. Skønt med så dejlige minder.

Jeg ville gøre hende kunsten efter og fandt også en opskrift i Kille Enna's skønne bog "SMAG - økologi året rundt" som er en dejlig og hyggelig madbog fyldt med små reportager fra forskellige økologiske landbrug rundt omkring i det danske, ganske land samt selvfølgelig opskrifter med de dejlige sæsonbetonede råvarer. Hele aprilmåned er dedikeret til rabarber og selv om vi nu skriver ultimo maj, havde de smukke danske rabarber i Rema til 16 kroner bundtet. Jeg tror der var ca. 1/2 kilo i hver bundt. Da jeg skulle bruge det andet bundt til muffins, blev der ikke så meget saft. Så jeg vil klart anbefale at gange en del op! Jeg bringer forholdet her og fremgangsmåde som faktisk fulgte Kille's ret godt:

500 g rabarber
200 g rørsukker
1 liter vand
6 kardemommekapsler
(1 spsk vaniljesukker - min tilføjelse)
Lidt citronsaft

Rens rabarberstængerne, skær i grove stykker og læg i en rummelig gryde med alt, undtagen citronsaften. Bring hurtigt i kog og kog ved høj varme uden låg i 5 minutter. Sluk nu for varmen og lad det køle af i gryden. Det er først når det er helt koldt at du må si stængerne fra. Jeg brugte en finmasket sigte. Nogle opskrifter siger man skal si det gennem et bomuldklæde, men jeg elsker bundfald. Det mener jeg. Både i øl, vin, most, saft osv. Det giver karakter og ser hjemmelavet og ordentligt ud. Men det er en smagssag, jeg synes det er spild af tid. Det er en god idé at smage på rabarbersaften når den har kogt færdigt og se om den skal have citronsaft og/eller sukker. Min var syrlig på den gode måde, så den fik faktisk ikke citronsaft.

Der blev 3 syltetøjsglas med ret koncentreret saft af denne portion og jeg skoldede bare glassene og derfor kan det vel holde sig en uges tid. Men lav du bare dobbelt portion eller firdobbelt og frys noget af det i fx sodavandsflasker. Hvis du ikke får det drukket, for det ville jeg! Kardemommen giver en fin dybde og varme uden overhovedet at være dominerede, så gå amok :)

Jeg servede saften med danskvand med citrus, koldt postevand, isterninger og sugerør i høje glas så man selv kan mikse og matche :)

3 kommentarer:

 1. Åhh, jeg må altså ud og finde nogle flere rabarber, så jeg kan få lavet mig noget mere saft. Det er bare SÅ godt :-)

  Mange hilsner
  Birthe

  SvarSlet
 2. his comment is here s1b08u7t85 replica louis vuitton bags replica bags wholesale mumbai replica bags in uk find here u3m39p3m02 replica bags online pakistan replica bags cheap gucci replica handbags c2w08b4e53 replica bags blog

  SvarSlet
 3. Recommended Site o4b86s3z74 replica louis vuitton bags replica bags for sale wikipedia reference c2t18j5c01 Ysl replica bags replica bags philippines greenhills see here m0u90v8j15 replica louis vuitton bags replica prada nylon bags

  SvarSlet