fredag den 20. maj 2011

Hveder med friskkværnet kardemomme og boghvedeStore Bededag! Eller Store Hvededag. Det er som man tager det. Jeg elsker traditionen med friskbagte hveder. Vi fik altid bagerens efter aftensmad og så vidste man bare at man kunne gå rundt i nattøj hele dagen efter. SÅ hyggeligt! Jeg prøver at fastholde traditionen og det går faktisk fint. Det dér med at følge opskrifter... Det er jeg ikke så god til. Så jeg freestylede, som sædvanlig når det gælder brød, og resultatet blev overraskende godt, hvis jeg selv skal sige det. Jeg prøver nu at gennemgå hvad der egentlig gik for sig i det magiske øjeblik da hvederne blev til:

12 hveder:

25 g gær
1/2 liter lunkent vand
3 dl ymer (kærnemælk ville også have været godt)
15 kardemommefrø
4 dl boghvedemel
2 spsk blomsterhonning
50 g smør
2 dl grahamsmel
Hvedemel fra De 5 Gårde
1 æg til pensling

Jeg ville gerne lave nogle anderledes boller end kardemommebollerne jeg lavede for 2 ugers tid siden. Derfor tilsætte jeg ymer, smør og honning for at få sødmen frem. Jeg havde intet stødt kardemomme tilbage, så jeg blev nødt til at kværne dem. Det gjorde jeg i min kaffekværn og siede derefter det velduftende pulver i dejen. Ellers så opløste jeg gæren i vandet, tilsætte ymer, kardemomme, honning, koldt smør i små tern og al melet. Så rørte og rørte jeg med farsrøreren og æltede ret halvhjertet. Dejen blev ret flot lysebrun og duftede af både boghvede og kardemomme. Jeg lod den vel hæve i 2 timer, formede hurtigt 12 boller som jeg satte tæt på en bageplade og lod dem yderligere efterhæve 40-60 minutter. Så blev de smukt hævede boller penslede med lidt sammenpisket æg og efter 25 minutter ved 200 grader var de smukt gyldne. De kølede godt af inden vi gik ombord :)

God helligdag til alle :)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar