søndag den 1. maj 2011

Lagkage med karamelliserede nødder og chokoladeskum samt mokkaglasur

I lørdags var det kærestens fødselsdag og det kaldte selvfølgelig på lidt celebration. Og kan man holde fødselsdag uden lagkage? Det mener jeg bestemt ikke. Hans favoritlagkage er en valnødde-chokolade lagkage med kaffeglasur fra Svinkløv Badehotel. Hans mor har lavet den i mange, mange år efter hun har besøgt badehotellet og ejer den fantastiske kogebog. Forrige sommer var vi i Fjerritslev med mine forældre og besluttede at køre derud og besøge det famøse badehotel. Der var ganske smukt og charmerende og proppet med mennesker med samme ærinde som os - kaffe og lagkage og gåtur ved Vesterhavet. Jeg har også selv lavet lagkagen i mange år, da den er meget elegant og samtidig ikke så frygtelig besværlig. I år lavede jeg dog lidt om på elementerne og udfaldet blev, om muligt, endnu bedre og endnu mere syndigt!


Opskriften nedenfor er til 2 lagkager der kan mætte rigtig, rigtig mange mennesker. Jeg havde som sagt en travl uge, så jeg kunne ikke finde tid til at bage bundene selv. Jeg havde ellers fundet en opskrift på chokoladelagkagebunde i Anarkistens (ægte) Kogebog som jeg fik i november af mine bedste århusianske venner - kan virkelig anbefale bogen! Jeg har læst den 1 million gange - fra ende til anden - simpelthen fordi Frøken Sif virkelig ved hvad hun taler om - på den sjove måde. Bogen kan købes her.

Nå, men jeg købte chokoladelagkagebunde i hhv. Rema1000 (svensk mærke, virkelig gode og tykke!) og SuperBrugsen (Karen Volf, basis, men luftige). Jeg startede med at ville lave den udelukkede med valnødder, men hvis man bruger hasselnødder er det jo nougat! Det skulle også prøves.

6 lagkagebunde
750 ml piskefløde
100 g god, mørk chokolade (når det er så lidt, så køb en god én)
150 g hasselnødder
100 valnødder
1 lille håndfuld mandler
500 g rørsukker
1-2 spsk kakaopulver
1 spsk vaniljesukker

Mokkaglasur:
3 dl flormelis
3 tsk nescafé
1 spsk kakopulver
1 spsk kogende vand

Det specielle ved denne lagkage er de karamelliserede nødder. Mål sukkeret op. Tag din største slip-let-pande og rist alle nødderne på den tørre hede pande. Hæld dem op i en skål og lad dem køle lidt af. Tag imens en kold bageplade og læg et stykke bagepapir på. Dryp lidt madolie på og smør det lidt ud med fingrene.

Tænd nu panden igen og hæld alt sukkeret på. Lad det smelte ved forholdsvis høj varme. Når det er blevet til karamel, tilsætter du alle nødderne og rører grundigt rundt. Det skal gå lidt hurtigt, få så meget karamel som muligt til at hænge fast. Forsigtig! Karamel er ondt varmt, så pas på! Hæld hurtigt hele molevitten over på det olierede bagepapir og prøv at få det til at ligge i et lag. Fingrene væk! Nu skal det køle grundigt af. Når det er afkølet, hakkes hele herligheden fint med en skrap kniv og vupti! De karamelliserede nødder er klar!

Hak chokoladen fint.
Pisk nu fløden stiv. Vend kakaopulver, vaniljesukker, de karamelliserede nødder og chokoladen i skummet. Tag dine flotteste lagkagefade frem. Dryp de nederste bunde med lidt sprut efter eget valg, fx cointreau eller cognac. Fordel fløde-nødde-chokolade-skummet ligeligt. Ligesom på billedet:


Lav glasuren med det samme inden lagkagerne stilles koldt. Opløs nescaféen i det kogende vand. Rør flormelis og kakaopulver i. Smag til - det må gerne være lidt stærkt. Pynt evt. kagen med lidt hele karamelliserede nødder eller andet gøgl. Stil lagkagerne koldt inden de serveres.

Stærkbrygget assam-te med en sjat mælk er et rigtig fint akkompagnement eller en god espresso eller cortado!

5 kommentarer:

 1. Lidt sent på den, men tusind tak for de pæne ord. Dejligt at du er glad for bogen :-)

  SvarSlet
 2. Hej frk. Uldbjerg.
  Hvor lang tid skal lagkagen stå på køl? Jeg skal lave den til mine gæster på lørdag kl. 13 -skal jeg så helst bare lave den om formiddagen, eller aftenen i forvejen?
  Tak for en god blog.
  Kærligst

  SvarSlet
 3. Hej Anonym!

  Jeg har først set din kommentar nu - jeg undskylder. Lagkagen skal bare blive gennemkold, dvs. 2-3 timer før er fint tids nok. Men den bliver ikke dårligere af at blive lavet aftenen før, måske bare lidt mindre luftig.
  Håber dine gæster kan lide lagkagen!

  Og til sidst tusinde tak for de pæne ord!

  Allervenligst
  Natalie

  SvarSlet
 4. click to read moreclick here for info navigate hereimp source Homepagefind more information

  SvarSlet
 5. check out this site Dolabuy Prada from this source dolabuy ysl pop over to this web-site replica gucci

  SvarSlet