søndag den 19. juni 2011

Sprød spætte med mango-tomat-salsa og røde ris

Jeg er nu stærkt tilbage efter meget arbejde og en super veloverstået mundtlig eksamen i torsdags samt en lille fejring af årsdag med cheffotografen. Og nårh ja, en super hyggelig pigemiddag i går samt øl med naboerne... Travlt, det har der været. Men mad - det er der også blevet lavet :) Jeg starter fra en ende af kronologisk set. Mest for min egen skyld. Men også for jeres - maden skal jo altid forståes i den kontekst den er blevet til i. I dette tilfælde: Middagen før eksamen - Den sidste nadver inden sommerferien. Kravet er sund, lækker, trøstende og nærende mad. Så er det i hvert fald ikke kan forklares

Disse sprøde spætter er stærkt inspireret af Klidmosters indlæg her samt Price'rnes Store Scoremiddags sprøde version af søtunge, men som altid freestylede jeg og brugte det der var. Cheffotografen havde fanget nogle frosne MSC-mærkede rødspættefiletter - inspireret af den seje blogger lige her der skriver så fint om MSC - Marine Stewardship Council - "et fødevaremærke der har til formål at certificere bæredygtigt fiskeri." SKØNT. Jeg er faktisk stor fan af fødevaremærker - inkl. Nøglehullet. Super idé der er nogen uddannede der har tjekket fedt-energi-sukker-kulhydrat-salt-tilsætningsstoffer-protein-forholdet for én :)

Nå, men disse spætter blev tøet op, dybbet tørre med køkkenrulle og lagt i et ovnfast fad. Derefter blev der lavet det sprøde indslag. Da vi af en eller anden grund aldrig har rasp, måtte vi selv igang. Vi havde kun friske grovboller, så vi rev dem på den fine side af rivejernet og ristede det let på en pande. Faktisk ret lækkert, men lidt besværligt. Ellers blev der i toppingen brugt:

Friskrevet øko-rasp af hjemmegjorte boller
2 spsk smør
citronskal af en hel økocitron
Lid citronsaft
Salt, peber en masse
2 fed hvidløg


Det blev så rørt op med raspen


og smørt blidt ud på fisken.


Den kom i en tændt ovn på 180 grader i ca. 20 minutter - og de sidste 5 minutter 225 grader.

Det skal ikke tages ud før fisken synligt er blevet tilberedt og derfor er helt hvid
og raspen er gylden og lækkersprød.
Imens lavede jeg en mango-tomat-salsa:

1 mango
1 håndfuld cherrytomater
1 lille rødløg
Lidt frisk basilikum
Dressing af nyslynget honning, balsamico, salt, peber og lidt olie

Skær mango i passende stykker. Skær tomaterne i kvarte. Hak rødløget fint. Bland det hele i en smuk skål. Lav dressingen og hæld den over. Drys det hakkede basilikum over.


Ellers serverede vi en blanding af brune og røde ris der skal koge i ca. 40 minutter. Røde ris er virkelig lækkert til alskens slags mad og så smager de ikke ligeså sundt som brune ris :) Men er det alligevel.
Lidt porre og forårsløg lå under fisken og blev også fortæret.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar