tirsdag den 23. august 2011

Chili sin carne pero con muchos vegetales y frijoles negros! Arríba!


Over sommeren er en af de eneste bøger jeg har fået læst, "Om at spise dyr" af Jonathan Safran Foer, en meget omdiskuteret bog hvori Foer (kritisk) undersøger dyrevelfærd, dyreetik - eller mangel på samme, kulturelle og historiske årsager til at vi slår dyr ihjel og spiser dem, uden nødvendigvis at tænke meget mere over det. Foer skrev bogen for selv at undersøge disse ting, men mest fordi han selv skulle til at være far og gerne ville tage det bedste valg for sin søn. Det er en af de mest tankevækkende bøger jeg nogensinde har læst og selv om det lyder langhåret og forudsigeligt og hippie-agtigt, så overrasker Foer altså. Så LÆS den!

Siden de meget maleriske beskrivelser i bogen har jeg haft det lidt svært med kødet i supermarkedernes kølediske. Jeg har ikke rigtig kigget på det, lidt givet det den kolde skulder, ikke selv taget stilling, bare ignoreret det lidt. Jeg tror ikke jeg har lyst til at blive vegetar, bare ændre vaner lidt. Være glad (?) for at være et vidende menneske, et privilegeret menneske der ikke behøver kød for at overleve (det gør de i Østafrika fx, hvor jeg har rejst rundt.)

Til gengæld vil jeg gerne teste en række retter i gennem for at se hvor stor en rolle kødet spiller rent smagsmæssigt. Det er og bliver min store interesse: SMAG frem for alt andet, hvordan smage kan fremhæves eller skjules, kombineres til en himmelsk oplevelse.

Ernæringsmæssigt er jeg ikke et øjeblik i tvivl: Det er akkurat lige så sundt at spise kød som ikke at spise kød. Man kommer ikke til at mangle protein. Det er nok sundere fordi fedtstofferne i frugt, grønt, nødder osv. er lettere nedbrydelige end de animalske fedtsyrer, men der er ikke rigtig nogen der ved det 100 %.


Jeg elsker mexicansk mad og alt med bønner. I Costa Rica hvor jeg har boet i 3 måneder fik vi sorte bønner hver dag. Jeg havde en pose stående og udblødte og kogte en grydefuld. Nogle af dem ville jeg bruge i dagens ret: Chili sin carne eller bare Chili con vegetales. Her er hvad jeg brugte:

2 små løg
4 fed hvidløg
1/2 frisk chili
1 rødløg

Spidskommen
Koriander
1 kanelstang
3 stjerneanis
6 kardemommefrø
Cayenne
1 spsk sød røget paprika
2 tsk malet kaffe

1 rød peberfrugt
3 gulerødder
1 stor porre
1 lille håndfuld broccoli
1 æble (det var rynket)
1 tomat

1 dåse flåede tomater, måske 2
2-3 dl vand
200 g kogte sorte bønner eller andre bønner eller kikærter
Salt, peber
1 spsk rørsukker
Citronsaft af en halv citron
1 frisk majskolbe

Til servering:
Kogte ris, skyr, bredbladet persille og limebåde, friskbagt brød.

Hak løg, hvidløg, rødløg og chili. Sæt til side på en tallerken. Find alle krydderierne frem. Skær grøntsagerne i tern, bræk broccoliet i mindre stykker. Majskolben er en super vigtig smagsgiver i denne ret og den gøres klar på følgende måde: Træk alle bladene af og skyl den let. Stil den lodret på et spækbræt og tag en skarp kniv, skær nu majsene af række for række - det kan godt "sprøjte" lidt. Sådan. Det var da let, hva'?

Svits nu løg, hvidløg og chili i en sjat olie i en stor gryde. Tilsæt alle krydderierne og rør godt, de må gerne få lidt varme. Tilsæt grøntsagerne og lad det små simre i 5 minutter. Tilsæt nu den hakkede tomat, de hakkede tomater, vandet, bønnerne, salt, peber og sukker. Lad det simre yderligere 20-30 minutter, imens kan du koge ris hvis du synes. Først 2 minutter inden servering tilsætter du de friske majs, deres særlige sødme og aroma skulle nødig gå tabt. Tilsæt også citronen her. Husk også at smage til, retten kan trække ret meget salt pga. bønnerne der virker så neutrale.

Servér den herlige ret med skyr eller lignende, hakket bredbladet persille, ris og limebåde og evt. friskbagt brød.


HELT fantastisk ret, i al beskendenhed, jeg savnede ikke kødet, grøntsagerne havde så meget crunch og smag og bønnerne var dejlige... Ahh... Hjemme i Mellemamerika. Buen provecho!

2 kommentarer:

  1. Jeg har aldrig læst bogen og kommer nok heller ikke til det.
    Alligevel har jeg det ligesom dig- det er lige så sundt at spise kød som det er ikke at spise kød.
    Jeg har halveret mængden af kød hjemme hos os, så der er råd til at købe mere økologi.
    Ikke nok med at det har vidst sig at være billigere, så har min krop også taget godt imod de mange grøntsager, så jeg kan helt klart se nogle fordele ved vegetarisk kost..

    SvarSlet