fredag den 26. august 2011

Pitabrød

Jaja, jeg ved godt pitabrød er flade! Men de skulle lige efterhæve...
Jeg havde længe haft en pose udblødte, men ikke kogte kikærter liggende i fryseren til et falafel-projekt. Og nu skulle det altså være. Til sådan en omgang falafler er det eneste rigtige tilbehør selvfølgelig hjemmegjorte pitabrød. Jeg undersøgte forskellige opskrifter, talte med min veninde fra Aarhus hvis kæreste åbenbart er mester i pitabrødsbagning og kunne få dem til at blive hule indeni. Det var jeg overbevist om at man ikke kunne i en almindelig ovn - ligesom jeg ikke troede man kunne få pizzabunden så sprød som i en pizzaovn. Men lur mig om jeg endnu en gang blev overrasket over mit eget vovemod (samt min ovn). DET lykkedes (sgu').

Jeg startede med at finde en opskrift der lød sej og rigtig. Og hvor ellers end hos brødmageren over dem alle. Jeg bringer lige min version af opskriften her, for jeg fulgte den ikke helt:

Til 6 bastante halvgrove pitabrød:

3 dl lunkent vand
25 g gær
1 spsk solsikkeolie
2 tsk salt
1 tsk honning
50 g fuldkornshvedemel
100 g durum-hvedemel
250-300 g hvedemel

Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt, olie og sukker. Rør melet i og ælt dejen på et meldrysset bord i 5-10 minutter. Dejen er meget let at få til at hænge sammen og æltningen er altså guld værd for glutenstrengene der således giver et lækkert sejt pitabrød. Stil til hævning i 1-1 1/2 time. Form derefter 6 lige store boller af dejen og lad dem efterhæve i 30 minutter.

Når du har gjort det tænder du for din ovn på fuld gadaffe. 275 grader kan min klare og ind putter du din bageplade eller bagesten alt efter hvad du bruger. Nøglen til luftige, hule pitabrød = høj varme og kort bagetid. Når den halve time er gået tager du din kagerulle og ruller boller til pitabrødsstørrelse - fladere end du tror, men ikke så flade at du ikke kan putte dem over på et stykke bagepapir. Nu skal de hurtigt ind i ovnen på den varme bageplade og så sætter du ellers et æggeur til 2 minutter. Kig derefter til dem.

Jeg bagte 3 ad gangen. Hvordan ser de ud? Er de hævet op på midten og svagt lysebrune? Tag åbner du forsigtigt ovnen, tager en god palet og vender dem. 2 minutter på uret igen. Kig til dem. Begge gange skulle mine have lidt længere, men meget lidt, det går pænt stærkt! Bagepapiret blev meget mørkebrunt og lugtede lidt brændt, men det var altså det værd. Prøv det prøv det prøv det! Det er sjovt og let :)  

Kan man se hulrummet? Mirakuløst!
Ja undskyld, men hold bøtte et vidunder!

1 kommentar:

  1. uha nu laver du igen noget, jeg også får lyst til. Har også mange gange tænkt det samme som dig og mange gange haft lyst til at prøve uden det er blevet til noget. Sku jeg ta mig sammen? Ja, det sku jeg!

    SvarSlet