mandag den 12. september 2011

Spicy beef biryani m. mangolassi


Hvis der er noget jeg elsker udover at tilberede mad, så er det at sammensætte en menu! Det er sgu svært og kræver rigtig, rigtig mange overvejelser. Men én ting, der er let, er indisk mad og sammensætningen her - for det har inderne selv udviklet og forfinet gennem århundreder og generationer. Der er bare noget ekstremt velovervejet over indisk mad. Det kan forekomme som et forvirrende sammensurium af alle verdens krydderier - men det er det slet ikke. En ret jeg virkelig holder meget af er biryani som faktisk er en meget misvisende betegnelse - den er slet ikke indisk, men sydøst-asiatisk og arabisk og er egentlig en betegnelse for en risbaseret ret med kød, æg, fisk og/eller grøntsager - kort sagt - det basale fundament i en masse landes måltider.

Jeg fik rigtig mange biryani'er i Østafrika som også er rigt befolket af indere samt de muslimske dele er meget arabisk-influeret. Her var det oftest en ret med hele stykker kylling - skind, knogle og kød, ris, krydderier og ikke så meget andet. Hvis man var heldig var der også rosiner i! Metoden man laver retten med lærte jeg at kende af mine iranske kollegaer på min gamle arbejdsplads som nogle lavede fantastiske risretter til os. Metoden er således: Løg, kød og krydderier svitses, basmatiris tilsættes samt boullion og risene koges/dampes færdige i 10 minutter under et meget tætlukkende låg, oftest et viskestykke pakket omkring låget og sæt godt fast på gryden. Efter de 10 minutter slukkes der for varmen og serveres med masser af yoghurt og evt. brød eller salat.

Sådan her ser det ud inden det tætsluttende låg sættes på.
Denne aften brugte jeg:

Til 2 personer i 2 dage. Eller bare 4 på én gang!

1 minutbøf eller andet oksekød der er hurtigt at tilberede
2 løg
2 fed hvidløg
1/2 frisk chili
10 kardemommekapsler
5 hele nelliker
1 hel stjerneanis
1 lille stang kanel
1 tsk safran
1/2 tsk gurkemeje
2 spsk garam masala


300 g basmatiris
8 dl grøntsagsboullion af god kvalitet eller fond 


Løg skæres i tern, hvidløg og chili hakkes fint. Kødet skæres i passende tern. Opvarm en gryde med lidt olie, svits løg og hvidløg og tilsæt alle krydderierne. Tilsæt også kødet og steg til det er gennemstegt og gerne har lidt stegeskorpe. Tilsæt en sjat vand hvis det bliver lidt for hot. Tilsæt nu risene og vandet og rør rundt. Bring nu det hele i kog. Når det koger, skrues der ned til svag varme og det tætsluttende låg sættes på. Stil et ur til 10 minutter. Imens tilbereder du mangolassien:

Til to store glas

2 modne mangoer
1-2 dl yoghurt
Lidt sukker
Lidt lime/citronsaft
1 håndfuld isterninger

Det hele blendes grundigt sammen lige inden servering og serveres til retten med sugerør. Det kølner nemlig den spicy ret på smukkeste vis!Ellers skal du også lave en salat af en art. Min blev rød peber, tomat og agurk vendt med limesaft - en gammel, knasende kending der passer godt til stærke, krydrede ting.

Endvidere:
Lidt grofthakkede mandler
Grønne rosiner eller sultanas eller hvad du lige har

Når de 10 minutter er gået, slukker du for varmen og løfter ikke låget, men blot fjerner gryden fra blusset. Det skal lige stå 10 minutter til nemlig og sætte sig.
NU må du gerne servere med salat, mangolassi, rosiner og mandler som selvfølgelig også kan røres i.
Det er da eksotisk, hva'?


2 kommentarer: