mandag den 19. september 2011

HybenmarmeladeMin far og jeg havde super længe talt om at lave hybenmarmelade og en solskinssøndag kom han forbi med en posefuld friskplukkede hyben fra Nordsjælland. Så kunne jeg hygge mig med at skære enderne af, halvere hybenen og fjerne alle kernerne - som klør på hænder og arme! Det er et møjsommeligt arbejde, men det er skisme besværet værd! Så det er bare om at komme i sving.

Denne hyben var af sorten Rosa rugosa der klart er den mest udbredte i Danmark. Oprindeligt brugte man hyben som læhegn fordi den er så hårdfør og kan tåle salt i jorden og salt i luften - det er måske derfor hyben netop vokser langs de danske kyster. Hyben er derudover sprængfyldt med vitaminer og mineraler og mange helseeksperter mener at hyben kan klassificeres som superfood (Et forfærdeligt, irriterende begreb anvendt om diverse bær og frugter og tang som eftersigende er super godt for mennesket). Men hey, man kan godt se at hyben er sunde og lækre.

Når man først har sorteret frugtkødet og skallerne for sig, så skyller man dem i koldt vand og renser dem for yderligere kerner så de kommer til at se således ud:


Kernerne og enderne og de lidt for bløde-hyben kasseres. Ja, beklager, jeg ved det ser voldsomt ud, men de små bastardkerner klør og kradser! Så husk også at vaske hænder imens du klargører hybene.


For at lave hybenmarmelade er det nødvendigt at koge "skallerne" der er en del hårdere end alt andet man plejer at lave marmelade af. Put derfor de rensede skaller i en gryde med 3-4 dl vand og 1/2 dl friskpresset citronsaft og en flækket vaniljestang og kog det i 20 minutters tid. Tilsæt 500 g sukker til 1 kg hybenskaller og lad simre ved svag varme i yderligere 20 minutters tid. Smag på marmeladen. Mangler den lidt citron? Hyben har ikke meget syrlighed naturligt og derfor er det således vigtigt at balancere syre-sukker-balancen i sin marmelade. Min marmelade blev ret grov for det er jo det skønne ved at lave det selv, man kan selv bestemme konsistensen. Personligt elsker jeg når man kan tygge på noget!

Hæld marmeladen på skoldede glas, sæt låget på med det samme og lad køle på stuebordet natten over. Opbevar derefter i køleskab. Kan sagtens spises dagen efter - det smager helt vidunderligt!

4 kommentarer:

 1. Årh hvor lækkert! Kunne vildt godt tænke mig at lave min egen hyben/æble marmelade :)

  Skal det stå og "trække" i glassene eller er de klar til brug straks?

  SvarSlet
 2. Hej G :)

  Tak for din kommentar, den blev jeg glad for :)
  Nej, efter denne opskrift skal det ikke trække specielt.
  Rigtig god idé måske at lave 50/50 med hyben og æbler så æblerne kan lave en slags flydende, blød pendant til de noget "seje" hybenskaller.
  Men der er stadig masser af hyben på buskene langs Strandvejen eller på Amager, så kast du dig bare ud i det :) Alliér dig evt. med en god ven til at hjælpe med hyben-pilleriet.

  Kh Natalie

  SvarSlet
 3. see post m1w56z6b50 buy replica bags replica kipling bags replica zara bags replica hermes handbags a3p48k5i18 replica bags sydney look at more info x0y53x8c95 Ysl replica best replica bags online 2018

  SvarSlet