torsdag den 29. september 2011

Bagte bolsjerødbeder m. krydrede vildtfrikadeller samt æble-sellerisalat

Tyndskrælleren. Din bedste ven i efterår/vinter.
Når jeg skal lave "rigtig" mad til en art romantisk middag, bliver det som oftest bagte rodfrugter af en eller anden art med noget lækkert kød, en salat og en dip eller sauce. Denne lørdag skulle bolsjerødbeder indkøbt i Torvehallerne spille hovedrollen, så de blev skrællede og skåret i tern og sammenbragt i et ovnfast fad med et par kartofler og en håndfuld gulerødder der kun lige blev vasket let. Olie, salt, peber og frisk timian som simpelthen stod i Rema og spredte italiensk stemning til en 10'er. Simpelt, skønt.

Som cheffotografen med glæde i stemmen bemærkede, så lignede det virkelig en omgang blandede bolsjer!
Jeg bagte det i ovnen i 1 times tid ved 215 grader. Farverne falmer lidt, men til gengæld er det til at tygge nu! Imens jeg ventede på bolsjefadet, tilberedte jeg resten.


 I Rema, som er et sted jeg faktisk holder meget af, har de nogle gange nogle sjove ting. Fx et pakke vildtkød på 400 g til 25 kroner. Den røg med hjem i fryseren og blev brugt denne aften. Der var også noget vildsvinekød, men fedtindholdet nærmede sig 20% i mod vildtkødets 10% og grunden til jeg går op i dette er selvfølgelig smagen. Jeg har en idé om at jo højere fedtindhold, jo mindre kød og desto mindre smag. En af mine venner påpegede engang at meget at smagen sidder i fedtet, fx i gode parmaskinker og dét må jeg give ham ret i lige på dét punkt. Jeg er klar over at tilberedningen i meget fedtholdigt kød er væsentlig for smagen og man på flere forskellige måder kan sno sig om "problemet".

Tilbage til vildtkødet. Jeg besluttede at friske det hakkede kød lidt op og iblandede flere forskellige ting, bl.a. hel enebær som jo er en klassiker til vildt:

400 g hakket vildtkød
1 stort løg
10 hele enebær
1 æg
1 dl rasp
Friskhakket timian
1 spsk sød paprika
Salt, friskkværnet sort peber

Hak løget superfint. Stød enebærene grundigt i morteren, disse var bløde i det og blev ikke til pulver, men hvis farsen bare røres grundigt sammen, skal smagen nok fordele sig. Hak eller klip timianen. Rosmarin eller oregano kan også fint bruges. Tilsæt alle ingredienser til kødet og rør grundigt med din farsrører. Put lidt film over farsen og stil den til hvile i køleren 20-30 minutter.

Så kan du jo lave en lille salat. Jeg hakkede noget spidskål (no shit, Sherlock), et par danske æbler, 3 stængler bladselleri, bladselleriblade og lidt agurk. Det blev overhældt med en tynd dressing af æbleeddike og flydende honning. Ret ristede hasselnødder have gjort sig rigtig godt lige inden servering som topping, men crispy var salaten nu alligevel.

 
Så var det blevet tid til at forme farsen til frikadeller. Også disse blev lagt i et ovnfast og smidt ind i ovnen, den var jo tændt og varm alligevel. Det bedste ved at ovnstege ting er det bliver jævnt, det er let og det kræver intet fedtstof. I dette tilfælde løb der også en hel del fedt fra uden at det fedtede køkkenet til. Smart. Jeg smagte selvfølgelig på stegeskyen og ganske rigtigt, masser af smag!


Det hele blev serveret med en hurtig whisky-flødesauce begået på en lille stegepande. Jeg tilsætte masser af frisk timian, 1 spsk dijonsennep, rigtig meget friskkværnet peber, 1 sjat soya, lidt sukker, 1 dl piskefløde og lidt for meget whisky, jeg vil anbefale 1/2 dl. Kog det grundigt til en lille bitte, men meget intens sauce.

Servér med dejlig rødvin, en sej person og lange, tændte kerter (og varme hjerter?)

Konklusion: Vildtkød er et hit! Det smager helt anerledes og... vildt? Og det er vel i for sig også så "økologisk" uden egentlig at være det. Dyret har jo levet vildt og godt i symbiose med naturen ("Det græs som antiloperne spiser...") og dét må da være topmålet af økologi/bæredygtighed? Jeg er erklæret fan! Næste gang skal der være tranebær til, måske friske. Og grønkål. Lyder det ikke lækkert? 

9 kommentarer:

  1. Lyder lækkert!
    Jeg vil også gerne have fingrene i noget vildtkød. Desværre må jeg nok skuffe dig lidt ang. økologien- vildt og vildsvin opdrættes også i stor stil i fangenskab. Er ret sikker på, at de har bedre forhold en traditionelt opdræt idet at de går ude, men de får nok stadig et fodertilskud fyldt med alt muligt skidt...

    (MissMuffin, som desværre ikke kan sende kommentarer for tiden:( )

    SvarSlet
  2. Ligesom ovenfor, kan jeg ikke dy mig og bliver nødt til at skuffe dig angående øko-vildt. True - det er tit opdrættet og hvis ikke det er så kræver det at de går på øko marker, og de går meget! Så med mindre man kan sikre økologien i miles omkreds, kan det lykkedes.
    Angående fedt og vildt så er det tit ret tørt - i sær hvis det ikke er opdrættet. Hvis man fx skal lave en vildtpølse bliver man nødt til at tilsætte svinefedt for at pølsen ikke bliver for tør. Kunne det være derfor man kunne købe en pakke på 20%?!
    Og så til rosen - nøøøøøøøøj hvor ser det hammer lækkert ud! Ligesom alt andet du laver! Jeg følger med glæde din blog.

    SvarSlet
  3. Sikke nogle kloge læsere jeg har! Tusinde tak til MissMuffin og den anden flinke læser som kan lære fra sig. Dét sætter jeg virkelig stor pris på :) Det var egentlig også bare en strøtanke - for I har helt sikkert ret. Selvfølgelig opdrætter man også hjorte og vildsvin. Især hvis man har købt kødet i Rema1000 (no offense, Rema).

    Men hvis man købte en hjort af en jæger som havde skudt den - så var det sejt og ægte og old school og så kunne man partere den ude i skoven og madbloggere kunne få et ben med hjem :)

    Pakke med 20% var vildsvinekød og er de ikke lidt tykke i det? Sådan dejligt flæskede? Hvis man kender fødevareindustrien ret, så er der sikkert griseflæsk eller glycerin eller andet hejs i. Typisk!

    Tak igen for kommentarene, det er virkelig skønt :)

    SvarSlet
  4. Åh, det ser superskønt ud! Jeg har lige brugt det sidste vildt, vi havde i fryseren, så nu skal jeg snart på jagt (haha ;-)) efter noget mere.

    SvarSlet
  5. Har lige taget noget dådyr bov ud af fryseren, det skal hakkes til en omgang dejlige frikadeller. Vil prøve din opskrift da den ser rigtig god ud :-)

    SvarSlet
  6. Din blogpost kom frem, da jeg googlede bolsjerødbeder, som jeg netop har fået en portion af i en grøntsagskasse, og som jeg - med skam - må sige, at jeg aldrig har prøvet før. Men det glæder jeg mig til nu, så den står på bagte rodfrugter i aften, nok med lidt lammefrikadeller til.

    SvarSlet