mandag den 27. februar 2012

Rosenkålssalat


Rosenkål er en klassisk haderet. Jeg har nu aldrig hadet dem, min far var god til aldrig at overkoge dem. Derfor er det en skrøne og den er hermed aflivet! Nå, ikke? Så vil denne salat helt klart få dig overbevist! Her er rosenkålene rå, og i rigtig smukt selskab med parmesan og citron.

Egentlig fik jeg salaten serveret som en forret med lækker parmaskinke og groft surdejsbrød efter denne  opskrift hos svigerforældrene, men nu har jeg flere gange spist salaten som den er. Den er nemlig virkelig lækker og nem og sund og så er rosenkål jo i sæson.

Denne omgang blev lavet af hollandske rosenkål, men de danske burde stadigvæk være der. Lidt mærkeligt at rosenkålene, som gror på en stok, skal være 23-41 mm i diameter - det er lidt diskriminerende, ikke? Men det er et helt andet indlæg...

NU til salaten hvor du har brug for:

Rosenkål
Citroner
Parmesan
God olivenolie
Salt, peber

Du starter med at skære stokken af rosenkålene, soignere dem og vaske dem grundigt i koldt vand. Læg dem til afdrypning og skær dem derefter i passende stykker, riv evt. også bladene fra hinanden, det ser dekorativt ud. Der er ingen regler, gør som du lyster.

Læg dem i en skål og overhæld dem med generøse mængder friskrevet parmesan, saften af en citron, et par skefulde god olivenolie, friskkværnet peber og salt. Vend det hele godt rundt og servér til dagens aftensmad. Det vil du ikke fortryde.




mandag den 20. februar 2012

Frøken Uldbjerg.... vender tilbage


Kære læsere, familie og venner.

Frøken Uldbjergs Køkken har ikke lavet indlæg i næsten 4 måneder nu. Det er der mange forskellige grunde til, jeg har eksempelvis skrevet og afleveret min bacheloropgave i den periode. Men den væsentligste grund er at Bloggers Delight kontaktede mig sidst i september og tilbød mig og bloggen en kontrakt hos dem. Jeg tænkte over bloggen og dens fremtid i et par uger og besluttede mig for at kaste mig ud i det. Så jeg skrev under, sidst i oktober. Siden da har jeg nærmest ikke hørt fra Bloggers Delight. De to svar på mine egne henvendelser har blot været at min nuværende blog her på blogspot er svær at migrere til deres platform. Det er selvfølgelig ikke nødvendigvis Bloggers Delight skyld at der er tekniske problemer, men deres manglende kommunikation og enorme mangel på professionalisme er rystende. Tekniske problemer varer vel ikke 4 måneder?

Jeg havde givet dem en frist der hed 1. februar 2012, men jeg har stadig ikke hørt noget. Og jeg er skuffet. Jeg ville gerne over til dem og andre dygtige bloggere som Gane&Gaffel og Det skal smage af noget (og Plat du Jour i en kort periode). De små håndører som mine sidevisninger kunne generere, ville jeg putte direkte i bloggen – i form af nye, spændende råvarer og udstyr for at udfordre mine egne evner og give jer, læsere, nogle mere nuancerede opskrifter og idéer.       

Jeg har besluttet at relancere min blog alligevel – for det har både jeg og den trængt til. Derfor er min blog nu at finde på mit eget domæne: www.frkuldbjerg.dk, og headeren og designet har lige fået en tur. Jeg vil nu vende tilbage til bloggerningen i fuldt flor, og jeg har masser af inspirerende billeder, opskrifter og idéer på lager til jer. Det ”ægte” Frøken Uldbjergs Køkken har nemlig ikke stået stille!

Jeg vender tilbage med nogle billeder af mit køkken (og måske af mig), samt en lille karakteristik af bloggen. Til sidst vil jeg gerne opfordre alle læsere, der har lyst, til at smide kommentarer – til gengæld vil jeg så bestræbe mig på at svare prompte.

Mange hilsner og tanker

Frøken Uldbjerg    

fredag den 28. oktober 2011

Baba ganoush og mezze/tapas/antipasti


Baba ganoush løber hermed med prisen for den sjoveste titel på noget spiseligt. "Auberginepuré a la Levanten" lyder bare ikke helt så lækkert. I Levanten spiser de rigtig meget baba ganoush da det indgår i arabisk mezze, altså et slags forretsbrød med mange forskellige dips, salater og pitabrød. Jeg havde lavet en ordentlig omgang baba ganoush til nogle kyllingespyd, men da vi simpelthen ikke kunne spise op, måtte vi lave mezze til aftensmad dagen efter. Tag den, rugbrødsmadder med makrel til aftensmad! Jeg elsker personligt alle former for tapas, antipasti, mezze og forretter generelt og det bliver kun endnu bedre hvis der er mange retter, så det kan fungere som hovedmåltid.

Det er også en skide smart idé hvis man skal samle en masse mennesker til middag, det dyrker jeg tit. Det er altså lidt hyggeligt at sidde længe over maden og smånippe i maaaange timer. Friskbagt brød er selvfølgelig en nødvendighed og derudover er der ellers frit slag! Jeg er fan af ting som hummuspersillepesto, basilikumspestotomatpesto, men også indslag som tabbouleh og carpaccio og bruschetta.
Grønne salatblade med lidt balsamico gør sig også godt, eller tomatsalat.

Baba ganoush laves således:

2 auberginer
1/2 dl rigtig god olivenolie
2 dl yoghurt
1 spsk spidskommen
3-4 spsk tahin
2-3 fed hvidløg
Citronsaft
Hakket bredbladet persille
Salt og peber

De to auberginer prikkes hele vejen rundt med en gaffel og bages i ovnen ved 200 grader i 40 minutters tid til de er godt bløde. Lad dem køle af inden de halveres og det bløde kød skrabes ud og moses med en gaffel. Man kan også tage lidt af skrællen med. Spidskommen ristes på en tør pande og hvidløget hakkes fint. Alle tingene røres sammen og baba ganoushen smages godt til.  

Baba'en er den lysebrunlige ved siden af de grønne oliven.
Ja, sådan kan aftensmad også sagtens se ud :) Med et godt glas rødvin er det et regulært festmåltid.

søndag den 23. oktober 2011

Nordisk carbonara



Nordisk carbonara! Jeg synes selv det er ret genialt: En let, fiberfyldt og sprød udgave af en af mine yndlingsretter. Rimelig enkel tilføjelse: Nemlig fintsnittet hvidkål og lidt tørret ramsløg og et enkelt løg. Der er heller ikke æg i retten, men bare lidt fløde. Super hurtig hverdagsret som også sagtens kunne laves uden fløde eller med spidskål i stedet.

Til 2 personer

250 g pasta penne koges al dente og de sidste to minutter af kogetiden tilsættes
200 g frosne ærter. Husk altid salt.

150 g bacon i tern steges sprødt på en pande, tages af og lægges på køkkenrulle
1 stort rødløg hakkes.
1/4 hvidkålshoved snittes fint i strimler.


Panden tørres hurtigt af med et stykke køkkenrulle og løget og hvidkålen svitses i et dryp olivenolie til kålen falder lidt sammen. Tilsæt nu
2 tsk tørret ramsløg,
salt, peber
2 dl fløde, fx madlavnings og
1 spsk sød røget paprika

Når det er reduceret lidt og smager skønt, tilsættes baconen og det blandes let.
De afdryppede penne med ærter kommes tilbage i gryden og kål-bacon-blandingen tilsættes og der røres.

Servér med lidt ekstra ramsløg og, i en ideel gastronomisk verden, friskrevet Vesterhavsost.

mandag den 17. oktober 2011

Ærtesuppe med sprød parmaskinke og rugbrød


Jeg er jo studerende og det indebærer (åbenbart) at man på et tidspunkt skal skrive en såkaldt bacheloropgave. Jeg har valgt at arbejde sammen med en medstuderende, så skal de små 45-55 sider da nok skrive sig selv! Vi har besluttet at forsøge at gøre processen rigtig god og laver derfor også ofte mad til hinanden eller sammen. Fredag var ingen undtagelse og min makker foreslog ærtesuppe! Hun havde ingen opskrift, kun masser af gode ideér og således gik min hjerne igang.

Først skaffede vi lige nogle ærter. Jeg havde en idé om en italiensk ærtesuppe, og her er hvordan det gik til:




(Aftensmad til 3 personer)

2 løg
2 fed hvidløg
1 håndfuld frisk timian
Olivenolie
1 liter god grøntsagsboullion - alternativt hønsefond eller boullion
Salt, peber
650 g ærter

1 pakke god parmaskinke
6-8 skiver lækkert rugbrød

Hak løgene og hvidløget groft. Svits i en højkantet gryde ved middelvarme i olivenolien.Tilsæt fond og optøede ærter (eller som vi gjorde: Kogende fond og frosne ærter - virker fint) og varm i mellem lige præcis længe nok til ærterne er gennemvarme. Tak nu af varmen og blend suppen groft med din stavblender. Sæt gryden tilbage på blusset, tilsæt masser af salt og peber og smag til.

Mens suppen lige får det sidste, rister du parmaskinken på en hed pande til den bliver sprød og smækker og lægger den til side på en tallerken. Rugbrødet skæres super tyndt og ristes på en brødrister - hvis man har lyst kunne man jo også pensle med lidt olie og riste dem i ovnen. Eller skærer rugbrødet som croutoner.



Det er nok en af de mest enkle supper jeg nogensinde har lavet og i al beskedenhed: Hold nu op hvor blev det lækkert! Så simpelt og så lækkert. Jeg smagte den også dagen efter og jeg tror jeg allerede kender hemmeligheden udover selvfølgelig ærters fuldkommenhed: Løget gør underværker og giver en super dyb smag - så det kan på ingen måde udelades - højst opgraderes til skalotteløg eller bare flere!


Så smuk en ret. Lidt creme fraiche eller parmesan havde sikkert også gjort underværker. Rigtig tøseret, lav en og slå benene væk under dine veninder. Eller lav den før de gør! (Dårlige slogans kan jeg jo altid få en karriere ud af hvis det dér studie ikke rigtig funcioná)