mandag den 17. oktober 2011

Ærtesuppe med sprød parmaskinke og rugbrød


Jeg er jo studerende og det indebærer (åbenbart) at man på et tidspunkt skal skrive en såkaldt bacheloropgave. Jeg har valgt at arbejde sammen med en medstuderende, så skal de små 45-55 sider da nok skrive sig selv! Vi har besluttet at forsøge at gøre processen rigtig god og laver derfor også ofte mad til hinanden eller sammen. Fredag var ingen undtagelse og min makker foreslog ærtesuppe! Hun havde ingen opskrift, kun masser af gode ideér og således gik min hjerne igang.

Først skaffede vi lige nogle ærter. Jeg havde en idé om en italiensk ærtesuppe, og her er hvordan det gik til:
(Aftensmad til 3 personer)

2 løg
2 fed hvidløg
1 håndfuld frisk timian
Olivenolie
1 liter god grøntsagsboullion - alternativt hønsefond eller boullion
Salt, peber
650 g ærter

1 pakke god parmaskinke
6-8 skiver lækkert rugbrød

Hak løgene og hvidløget groft. Svits i en højkantet gryde ved middelvarme i olivenolien.Tilsæt fond og optøede ærter (eller som vi gjorde: Kogende fond og frosne ærter - virker fint) og varm i mellem lige præcis længe nok til ærterne er gennemvarme. Tak nu af varmen og blend suppen groft med din stavblender. Sæt gryden tilbage på blusset, tilsæt masser af salt og peber og smag til.

Mens suppen lige får det sidste, rister du parmaskinken på en hed pande til den bliver sprød og smækker og lægger den til side på en tallerken. Rugbrødet skæres super tyndt og ristes på en brødrister - hvis man har lyst kunne man jo også pensle med lidt olie og riste dem i ovnen. Eller skærer rugbrødet som croutoner.Det er nok en af de mest enkle supper jeg nogensinde har lavet og i al beskedenhed: Hold nu op hvor blev det lækkert! Så simpelt og så lækkert. Jeg smagte den også dagen efter og jeg tror jeg allerede kender hemmeligheden udover selvfølgelig ærters fuldkommenhed: Løget gør underværker og giver en super dyb smag - så det kan på ingen måde udelades - højst opgraderes til skalotteløg eller bare flere!


Så smuk en ret. Lidt creme fraiche eller parmesan havde sikkert også gjort underværker. Rigtig tøseret, lav en og slå benene væk under dine veninder. Eller lav den før de gør! (Dårlige slogans kan jeg jo altid få en karriere ud af hvis det dér studie ikke rigtig funcioná)

1 kommentar:

  1. Mmh, det ser godt ud - ærtesuppe er faktisk en af supperne på min lange suppeliste (jeg er lidt besat af supper for tiden), så det kan være jeg skal prøve din udgave!

    Fin blog forresten ;)

    Xenia
    http://www.hjemmehosxenia.dk/

    SvarSlet