mandag den 10. oktober 2011

Sandwichbrød med majsNogle gange skal man bare have et saftigt, let og lækkert sandwichbrød. Det var også grundideologien bag dette brød med majsgryn, som dog blev noget bastant i det. Det passede dog forrygende til Clubsandwich eller for den sags skyld, en god omgang BLTs (BaconLettuceTomato) eller "fattigmandsclubsanwich" kunne det også hedde. Jeg ved ikke hvorfor jeg bare synes at majs og kylling passer helt eminent sammen, det gør det bare! Måske fordi at gode, sunde kyllinger spiser majs?
Jeg søgte lidt på nettet og det eneste som gik igen i alle sandwichbrød-opskrifter var at der var smør og mælk i. Men jeg orkede ikke at lave et klassisk, så jeg erstattede smør med olie og mælk med yoghurt - det giver nemlig også en god, saftig krumme og dét er målet med sandwichbrød.

Flotte er de majsgryn jeg fandt i Rema i hvert fald og man skal ikke lade sig snyde af navnet - det ligner på ingen måde havregryn. Det ligner hirseflager (godt Frøken Uldbjerg, det siger jo folk endnu mere...), bare tungere og helt gule på en ret pæn måde.

Brødet her laves ved at finde ca. følgende frem:

10 g gær
1 liter vand
1 spsk salt
1 spsk solsikkeolie
2 store spsk yoghurt
1 spsk honning
300 g majsgryn eller majsmel
200 g eller mere smag fuldkornsspeltmel
Hvedemel for resten

Opløs gæren i vandet. Tilsæt salt, sukker, olie og yoghurt og bland det godt. Tilsæt majsgryn og speltmel og rør rundt. Tilsæt hvedemelet lidt efter lidt og ælt dejen med skeen eller farsrøreren så godt du kan. Sæt dejen i køleren natten over eller mindst 6 timer. Tag dejen ud og fyld den i en passende form. Sæt på køkkenbordet til efterhævning/afklimatisering i en times tid. Bag på nederste rille i 30-35 minutter ved 200 grader. Vend ud på en rist og lad det køle grundigt af - ellers er det umuligt at skære. Majsmelet gør brødets krumme ret porøs så det er lidt sværere at skære end andet brød.

Jeg synes altså at majsen som fænomen er ret fantastisk - også i de mellemamerikanske små tortillas - og også som blå eller sorte majs (ja, det findes! Og det er sejt!)

7 kommentarer:

 1. Uha hvor ser det brød bare godt ud. Jeg har gemt opskriften, for det skal jeg virkelig prøve på et tidspunkt. :) Nu er jeg lige gået bage-brød-amok i weekenden, så det bliver desværre ikke de næste par dage. :)
  Sikke en fin farve det også har.

  SvarSlet
 2. Tak for din kommentar :) Det er virkelig også et godt brød fordi det netop er så anerledes end alt andet man plejer. Majsmel er vejen frem! Du har altså også en fin blog :)

  SvarSlet
 3. Mange tak for det. Jeg kan også rigtig godt lide din blog, så jeg har faktisk tildelt dig en blogaward. Se på min side :)

  SvarSlet
 4. Hvor fast skal dejen være ??

  SvarSlet