fredag den 8. april 2011

Rejseminder fra Portugal


Der er stadig sporvogne i Lissabon. SÅ charmerende!
En lille samling af erobringerne fra et lokalt super mercado

Nu bryder jeg endelig radiotavsheden! Jeg er hjemvendt fra en fantastisk tur til Lissabon. Det er en helt vidunderlig charmerende by som virkelig kan anbefales – især hvis man vil kombinere afslapning i solskinnet med smukke gåture i de stejle gader. Portugal er verdens største producent af portvin og det smager også fantastisk! 

Mht. det vigtigste – den portugisiske gastronomi – har jeg forhåbentlig stadig en super oplevelse til gode. Portugal er tilbagestående økonomisk i forhold til mange andre europæiske lande og dette smitter også lidt af på gastronomien. Fx er en klassisk ret: Tynd steak i flødesovs med et spejlæg på og pomfritter til – lidt a la den klassiske chilenske ret: Lomo a lo pobre – Fattigmandsbøf – det samme bare uden flødesovs. En anden ret jeg også skiftede bekendtskab med var kogte, billige, fedtfyldte udskæringer af svin, deriblandt grisetæer, forskellige slags portugisiske pølser (også meget fede) med kål, hvide bønner, kogte kartofler og en art af yuca, kogt. Faktisk var det smagfuldt og lækkert rustikt – kødet og pølserne var bare ikke så indbydende. Men også meget tung mad.

Til gengæld er de rigtig gode til oste og vin! Portugal producerer kun vin til dem selv og er derfor ikke det mest anerkendte vinland – simpelthen fordi det ikke er et kæmpe land og de kun har nok til sig selv. Derudover er den nordliggende by Porto kendt for portvin! Og hvilken én! Der findes mange forskellige, men grundlæggende tre arter: Ruby, Tawny og Branco. Den mest kendte er nok tawny der er mørk og sød og meget drukket i Danmark – især til risalamanden juleaften. At tawny findes der også mange forskellige – både i smag, pris og prestige. Et besøg på et ægte portvinsinstitut.....


gjorde at jeg fandt min favorit: Late Bottled Vintage eller LBV i folkemunde. Mørk og god! Vi smagte også en 10-års – den var helt anderledes rødgylden og stærk-sødlig. Den hvide portvin smager formidabelt half-half med tonic, citronbåde og isterninger i et long drink-glas. Det var også den der kom med hjem:


Af andre lækre portugisiske produkter kan nævnes:
Lagret, ekstra jomfru olivenolieSød, røget paprika (som jo egentlig er spansk, men middelhavslandene er jo vilde med at låne fra hinanden)


Havsalt med lav smelteevne og raffineret smag, faktisk verdens dyreste salt: Flor de Sal


Af andre produkter røg en flaske tabasco og et glas argentinsk inspireret Dulce de Leche (en smørbar karamel lavet på kondenseret/evaporeret komælk), som der også står på glasset: Cow milk jam.


Dulce de leche kan godt fåes i Danmark, det er dog svært at lokalisere og forholdes mest i små specialbutikker. Det smager helt fantastisk på friskbagt brød eller pandekager!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar