fredag den 1. april 2011

Blinis med stenbidderrogn



Når man starter en madblog, starter man jo ikke den første madblog... Derfor får man let inspiration fra andre. Hjemmelavede blinis er dog noget jeg altid selv har troet på kunne blive ret vellykket, hvis man lavede det selv. Opskriften fandt jeg her hos en meget dygtig kok og fotograf - super skarp blog, hende foodfanatic har. Blinis viste sig at være super nemt at lave - det skal klart gentages snarest!

En blini er et berømt russisk underlag for den delikate og ekstravagante kaviar. I Danmark har vi ikke ægte kaviar, men den smukke, lyserøde forårsbebuder, stenbidderrogn. Denne luksuriøse spise er i sæson fra januar til april, så det er bare med at få det dankort op af lommerne! Jeg var i al min nærighed dog kun ude i små 100 gram til sølle 35,- Det er dog en fin mængde til to personer til forret, synes jeg. Vi fik nemlig også rejer :)


Og portugisisk spumante til, fint skal det være på sådan en fredag. Også fordi jeg rejser til Lissabon i små 6 dage og min bedre halvdel virkelig ville sende mig afsted med manér... Ville jeg ønske. Jeg sendte i hvert fald mig selv afsted med manér. Blinis med stenbidderrogn er min absolutte favorit-forret - den er elegant, let og passer perfekt med champagne! Eller andre boblende vine.



Jeg bringer nu hvordan jeg gjorde. Der blev præcis 32 blinis (jeg talte!) ud af nedenstående portion og mon ikke det ville være nok til en forret til 4-5 personer. Der var rigeligt til 2 personer, men de fungerede også lidt som dessert.

Tørre ingredienser:
90 g boghvedemel (ja, det er dét man bruger. Køb det nu bare, det er luksus!)
125 g hvedemel (eller grahamsmel som set her Frk. Klidmoster)
1 tsk salt
2 tsk tørgær

Våde ingredienser:
2 dl creme fraiche
2 dl mælk
2 æggeblommer
2 æggehvider


Endvidere:
Smør til stegningen
Stenbidderrogn
Creme fraiche, fx Thise 18%
Fint-fint-hakket rødløg
Dild

Start med at sigte begge slags mel i en skål. Så klumper det nemlig mindre når det skal røres sammen med det resterende. Ibland nu saltet og tørgæren. Tag en mindre skål og små æggeHVIDERNE ud i. Blommerne putter du i en trejde skål. Ja, jeg udfordrer dig. Men det skal nok gå, jeg er hos dig. Stil hviderne i køleren inden du fortsætter, ellers bliver du for let forvirret. Fortsæt nu med at tilsætte både creme fraiche og mælk til æggeblommerne og pisk det grundigt sammen. Nu hælder de våde ingredienser over i de tørre. Bland det grundigt. Stil nu til hævning et lunt sted under et klæde, ca. 1 times tid.

Når æggeuret ringer, tager du først dine æggehvider ud af køleskabet og pisker dem stive. Dette gøres lettest med en elpisker eller et hånddrevent dobbeltpiskeris (totalt old-school, love it). Når du kan vende bunden i vejret på skålen med hviderne uden de falder (NB: Dette gøres på eget ansvar. Frk. Uldbjerg modtager inden klager over udglidende hvider og har i hvert fald ikke dårlig erfaring med det selv...)
NU tager du din bedste flade ske eller dejskraber og vender hviderne i den lethævede blinisdej. Stil til efterhævning i 1/2 time.

Når den halve timer er gået, varmer du din blinispande op... Okay, sådan én har du ikke? Køkkenredskabstaber! Jeg har heller ikke sådan en... En stor slip-let-pande fungerede rigtig, rigtig fint fordi dejens elastiske konsistens gør at den nogenlunde gør som du vil. Varm panden godt op og sænk varmen lidt. Smelt en klat smør og sæt nu blinis'ne på panden med en spiseske, der kan nok kun være 4-5 stykker af gangen. Til gengæld skal de ikke have særlig lang tid, 1-2 minutter pr. side. Steg dem alle sammen og husk at prøvesmag undervejs!



Nu kan du vælge at severe dem varme eller naturligt lade dem køle ned imens du bager de 6-7 pandefulde. Når de alle sammen er færdige, har din køkkenhjælper forhåbentligt finthakket rødløget og anrettes det resterende smukt. Ja? Super. Servér det hele med iskold champagne eller hvidvin og nyd den danske kaviar på små, fantastisk luftige, smagfulde vidunder-puder af boghvede!

Når stenbidderrognen og rejerne eller den røgede laks er spist op, kan de evt. resterende blinis lunes og serveres i et lille tårn med smør, rørsukker og flydende blomsterhonning og med lethed gå for at være amerikanske minipandekager. (Amerikansk og mini i samme sætning? Næppe.)


Nyd det, det er det hele værd!  


1 kommentar:

  1. Prøv at blande stenbiderrogn med 38 % creme fraise og flødeost samt hakkede rødløg. Tilberedes dagen før, du skal bruge det. UHM - det smager så godt..

    SvarSlet