tirsdag den 19. april 2011

Lasagne - den bedste
Hvis jeg absolut skulle sige min livret, selv om jeg ikke er meget for det, skulle det muligvis være lasagne. Men ikke hvilken som helst. Helst sådan som jeg har udviklet den, som egentlig var et forsøg på at gøre det lidt billigere - der går meget kød til sådan en lasagne. Derfor begyndte jeg at putte revet gulerod og squash i - og hvis jeg var rig, ja, så ville jeg stadig gøre det samme. En gang da jeg havde været i Din Baghave puttede jeg også lidt revet, biodynamisk pastinak i - hold op, det var godt!

Jeg bestiller aldrig lasagne på restauranter, for det er en meget misforstået ret på sådanne. Ja, også de italienske. Måske ikke de dyre og lækre. Men de har jo ikke lasagne på bordet, har de vel? Det er de for fine til. Ikke mig! Jeg elsker det.

Til 4 personer eller 2 personer i 2 dage (kan anbefales!)

3 store gulerødder
1 hel squash
1 løg
1 fed hvidløg
Evt. en peberfrugt i tern

Riv gulerødder og squash på den grove side af rivejernet. Hak løg og hvidløg groft. Varm en stor gryde op og svits nu det hele til en del af vandet er fordampet - det tager 5-7 minutter. Tag det op af gryden i en stor skål eller tallerken og stil til side.

1 løg
2 fed hvidløg
4-500 g hakket oksekød
Mange krydderier! Jeg bruger en god blanding af mange forskellige og 1 spsk af hver! Så krydr ahead med fx: Spidskommen, paprika, stærk røget paprika, timian, basilikum, oregano, rosmarin
(I dag brugte jeg frisk timian og rosmarin - det var fantastisk! Altid: Friske krydderurter.)
2 dåser flåede tomater
2 tsk balsamico
1 tsk sukker
Salt, peber
En sjat mælk eller vand

Svits dit hakkede løg og hvidløg og tilsæt kødet og brun det godt. Tilsæt alle krydderier, salt og peber. Tilsæt de før-svitsede grøntsager, flåede tomater, balsamico, sukker, en sjat mælk eller vand og lad det hele simre så lang tid du har tid til - men ellers så lang tid det tager at lave bechamelsaucen. Og husk at smag det til, smag det til, smag det til!

Bechamelsauce:
1/2 liter mælk (kan sagtens laves med skummet - det gør jeg altid)
1 klat smør
3 spsk mel
1/2 muskatnød
Salt, peber

Tag en god gryde og piskeris frem. Smelt smørret ved middelvarme og tilsæt melen. "Brænd" det lidt af - det fjerner melsmagen. Pisk nu mælken i lidt af gangen, mens du skuer lidt op for varmen. Pisk, pisk, pisk ellers brænder det på hvis du så meget som blinker! Lige pludselig begynder saucen af tykne. Tilsæt evt. lidt mere mælk til den ønskede cremethed nåes. Tag gryden af varmen og riv en hel, halv muskatnød i sovsen - hvis du da altså som mig er fan af muskat. Tilsæt også masser af peber og salt - smag til. Når den smager af noget, er den klar til brug! Lav den ikke for lang tid før du lægger lasagnen sammen, den bliver mere tyk af at blive kold.

Mornaysauce:
50-100 g revet parmesan eller anden lækker, frisk ost

Ibland osten til ovenstående bechamelsauce og du har nu en mornaysauce! Sejt, hva'?

Endvidere:

500 g grove lasagneplader eller friske
1 kugle frisk mozzerella
1 stort, smukt lasagnefad
1 frisk grøn salat

Nu har du en gryde med simrende kødsovs, en mindre gryde med cremet, smagfuld bechamel- eller mornaysauce, en stak med lasagneplader, et spækbræt med frisk mozzerella i skiver, et fad og en tændt ovn. Nu begynder det sjove! Mit bedste middel mod "ovnfast-fad-i-blød-i-super-mange-dage" er simpelt: Start med at smøre fadet grundigt med bechamelsaucen! Derefter et par skefulde kødsovs og så plader. Så kødsovs, bechamelsaucen, plader, kødsovs, bechamelsaucen, plader og til sidst et lag med mozzerella på toppen i stedet for plader. Bag nu i 20-30 minutter og udnyt endelig eftervarmen i din ovn - det gør også at lasagnen lige "sætter" sig - gerne i 10 minutter efter du har slukket ovnen.

Den færdigbyggede lasagne klar til ovnen

Servér den varme, fantastiske smagseksplosion med en kold, grøn salat og nyd det!

4 kommentarer: