mandag den 30. september 2013

Granola med quinoa, kokos, citron og vanilje


"Granola" lyder bare pænere end "müsli" - og i min verden er forskellen også til høre lidt konkret på ordlyden. Granola lyder lækkert, sundt og sprødt, måske endda en lille smule eksotisk og krydret. Müsli lyder støvet, tørt, tysk, praktisk og af rosiner der er helt hårde. Denne meget lækre og lidt anderledes opskrift fandt jeg ved et tilfælde på denne meget fine og inspirerende blog. Det er den selv samme blogger som vandt VM i hverdagsmad med sin kødsauce med squashspaghetti i 2012 hvis I husker det.  Jeg fulgte dog ikke helt hendes opskrift, men næsten. Så her kommer den i min version:

300 g grovvalsede havregryn af god kvalitet
100 g lys quinoa
1 spsk brun farin
2 spsk lys agavesirup
2 spsk kokosolie
70 g solsikkekerner
70 g græskarkerner
70 g kokosmel
2 tsk vaniljepulver
2 tsk vaniljesukker
skal af en hel citron
2 håndfulde rosiner (tilsættes til sidst)

Agavesirup var nyt for mig - men det er godt nok lækkert og nemt at bruge også i salatdressinger osv. Jeg købte denne i min lokale helsekost. 
Start med at skylle quinoaen i koldt vand og kom det i en stor skål. Put også havregrynene i samt græskarkerner, solsikkekerner, kokosmel, vaniljepulver, vaniljesukker og riv citronskallen udover. Bland det godt sammen. I en gryde kan man så smelte kokosolie hvis den ikke er helt flydende - jeg brugte dog mikroovnen. Rør den brune farin godt ud i kokosolien, det skal helst smelte lidt. Rør også agavesiruppen i. Hæld nu blandingen af kokosolie, farin og sirup over alle dine tørre ingredienser i skålen og bland det godt inden du fordeler hele herligheden på en bagepapirsbeklædt bageplade. Mængden fylder ca. det hele. Bag det i ovnen ved 200 grader, og ved gerne rundt i det flere gange. Jeg gav min granola ca. 25 minutter og vendte i det 4 gange. Det bliver ret brunt, men det skal det altså være. Køl det helt af og bland så rosinerne i til sidst (det er nemlig et rigtig godt trick). Jeg hældte min granola på et stort patentglas og det fyldte næsten det hele.  

Virkelig dejlig opskrift, som jeg klart skal lave igen. Jeg er stadig ikke nået helt til bunds i mit glas efter ca. 3 ugers tid, men det holder sig stadig dejligt sprødt og godt. Jeg synes ikke citronsmagen er meget gennemtrængende, og det kunne jeg egentlig godt tænke mig at den var. Det eksperimenterer jeg lige med til næste gang.

IKEA laver nogle dejlige robuste patentglas - de kan anbefales.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar