fredag den 30. september 2011

Majspandekager m. rødbede&gulerod, okse, spidskål og guacamole

Denne ret kunne med fordel også kaldes: "Stop spild af mad-metoden". Man tager en art "holder": Tortillas, saltede pandekager, tacoskaller, pitbrød, fladbrød - you name it og tilbereder noget fyld af sine køleskabsrester. Det er én af de bedste måder at rydde lidt op på. Vi havde nogle bolsjerødbeder til overs, nogle gulerødder, en moden avocado, spidskål, en rest ost, nogle meget bløde løg og en halv pakke hakket okse i fryseren. 

Jeg sørger ofte for at der ligger en pakke tortillas i skabet fordi 1) De kan holde sig længe og 2) De er så vildt alsidige: Burrito, fajita, stegt sprøde som "chips" eller favoritten: Quesedilla! Men denne gang var lageret gabende tomt og vi lavede i stedet en portion saltet pandekagedej. Der blev 8 store af denne portion - så kunne resterne spises til frokost med kyllingpålæg, sennepsdressing og spidskål. Tænk fremad! Så mindsker man nemlig også spild!

Majspandekager:

2 æg
1 pilsner
2 dl mælk
100 g majsgryn
50 g fuldkornshvedemel
100 g hvedemel
1 tsk salt
1 spsk oregano
1 spsk pimentón
1 spsk friskhakket urt eller eget valg, fx timian
2 tsk solsikkeolie

Pisk alle ingredienser grundigt og stil gerne dejen til hvile i køleren inden du skal stege dem på din største slip-let-pande.   

Jeg tænkte at lave en slags "salsa" af rødbederne og gulerødderne fordi de er så forholsvist hårde i det. Derfor blev rødbederne skrællede, gulerødderne vaskede og skåret i fine tern og fik sig lidt salt, peber og citronsaft og så ellers stegt ved middelvarme i 10 minutters tid i gryden.    

Imens hakkede jeg løg og hvidløg og svitsede det i olie sammen med kødet som også fik 1 lille dåse koncentreret tomatpuré og et væld af forskellige krydderier samt lidt chili.

Spidkålen blev skyllet og snittet fint. Avocadoen blev most med yoghurt, salt, peber og citronsaft og et dryp tabasco. Lidt god, lagret cheddar blev revet groft.

Så var ellers bare at stege pandekagerne og servere det hele :) Det blev overraskende lækkert og smagfuldt, det er lidt sjovere med hjemmelavede pandekager end de evindelige "grove" tortillas som egentlig smager lidt af købebrød...


Det er altid et hit at lave en masse forskellige dele til et måltid i stedet for en gryde med kogt pasta, ris eller kartofler og noget sovs med kød i... Meget mere moderne og tapas-agtigt. "Ræk mig lige guaca'en"!

Nåh, det smagte da meget godt at prøve at mindske hver danskers gennemsnitlige madspild på ca. 76 kg pr. år. (Tyg lige på den...)

torsdag den 29. september 2011

Bagte bolsjerødbeder m. krydrede vildtfrikadeller samt æble-sellerisalat

Tyndskrælleren. Din bedste ven i efterår/vinter.
Når jeg skal lave "rigtig" mad til en art romantisk middag, bliver det som oftest bagte rodfrugter af en eller anden art med noget lækkert kød, en salat og en dip eller sauce. Denne lørdag skulle bolsjerødbeder indkøbt i Torvehallerne spille hovedrollen, så de blev skrællede og skåret i tern og sammenbragt i et ovnfast fad med et par kartofler og en håndfuld gulerødder der kun lige blev vasket let. Olie, salt, peber og frisk timian som simpelthen stod i Rema og spredte italiensk stemning til en 10'er. Simpelt, skønt.

Som cheffotografen med glæde i stemmen bemærkede, så lignede det virkelig en omgang blandede bolsjer!
Jeg bagte det i ovnen i 1 times tid ved 215 grader. Farverne falmer lidt, men til gengæld er det til at tygge nu! Imens jeg ventede på bolsjefadet, tilberedte jeg resten.


 I Rema, som er et sted jeg faktisk holder meget af, har de nogle gange nogle sjove ting. Fx et pakke vildtkød på 400 g til 25 kroner. Den røg med hjem i fryseren og blev brugt denne aften. Der var også noget vildsvinekød, men fedtindholdet nærmede sig 20% i mod vildtkødets 10% og grunden til jeg går op i dette er selvfølgelig smagen. Jeg har en idé om at jo højere fedtindhold, jo mindre kød og desto mindre smag. En af mine venner påpegede engang at meget at smagen sidder i fedtet, fx i gode parmaskinker og dét må jeg give ham ret i lige på dét punkt. Jeg er klar over at tilberedningen i meget fedtholdigt kød er væsentlig for smagen og man på flere forskellige måder kan sno sig om "problemet".

Tilbage til vildtkødet. Jeg besluttede at friske det hakkede kød lidt op og iblandede flere forskellige ting, bl.a. hel enebær som jo er en klassiker til vildt:

400 g hakket vildtkød
1 stort løg
10 hele enebær
1 æg
1 dl rasp
Friskhakket timian
1 spsk sød paprika
Salt, friskkværnet sort peber

Hak løget superfint. Stød enebærene grundigt i morteren, disse var bløde i det og blev ikke til pulver, men hvis farsen bare røres grundigt sammen, skal smagen nok fordele sig. Hak eller klip timianen. Rosmarin eller oregano kan også fint bruges. Tilsæt alle ingredienser til kødet og rør grundigt med din farsrører. Put lidt film over farsen og stil den til hvile i køleren 20-30 minutter.

Så kan du jo lave en lille salat. Jeg hakkede noget spidskål (no shit, Sherlock), et par danske æbler, 3 stængler bladselleri, bladselleriblade og lidt agurk. Det blev overhældt med en tynd dressing af æbleeddike og flydende honning. Ret ristede hasselnødder have gjort sig rigtig godt lige inden servering som topping, men crispy var salaten nu alligevel.

 
Så var det blevet tid til at forme farsen til frikadeller. Også disse blev lagt i et ovnfast og smidt ind i ovnen, den var jo tændt og varm alligevel. Det bedste ved at ovnstege ting er det bliver jævnt, det er let og det kræver intet fedtstof. I dette tilfælde løb der også en hel del fedt fra uden at det fedtede køkkenet til. Smart. Jeg smagte selvfølgelig på stegeskyen og ganske rigtigt, masser af smag!


Det hele blev serveret med en hurtig whisky-flødesauce begået på en lille stegepande. Jeg tilsætte masser af frisk timian, 1 spsk dijonsennep, rigtig meget friskkværnet peber, 1 sjat soya, lidt sukker, 1 dl piskefløde og lidt for meget whisky, jeg vil anbefale 1/2 dl. Kog det grundigt til en lille bitte, men meget intens sauce.

Servér med dejlig rødvin, en sej person og lange, tændte kerter (og varme hjerter?)

Konklusion: Vildtkød er et hit! Det smager helt anerledes og... vildt? Og det er vel i for sig også så "økologisk" uden egentlig at være det. Dyret har jo levet vildt og godt i symbiose med naturen ("Det græs som antiloperne spiser...") og dét må da være topmålet af økologi/bæredygtighed? Jeg er erklæret fan! Næste gang skal der være tranebær til, måske friske. Og grønkål. Lyder det ikke lækkert? 

onsdag den 28. september 2011

Spaghetti carbonara (aka. Verdens Bedste Ret)

Endelig er den her! Bloggens opskrift på den klassiske ret Spaghetti carbonara som ingen ringere end Jamie Oliver har lært mig at lave. I hans version (i bogen "Middag med Jamie" som er én af mine favortikogebøger) laver han farfalle, sommerfuglepasta med pancetta og ærter drysset med finthakket mynte og basilikum! Siden dengang har jeg altid tilsat ærter til mine carbonaras. Deres sødme passer helt fantastisk med den salte, røgede bacon. Det er også en super smart måde at gøre retten mere fyldig på og så er det let lige at tage posen med ærter ud af fryseren og hælde direkte i pastavandet.

Denne aften blev retten tilberedt med peberpancetta fra Torvehallerne, skal I lige have billedet igen?


Carbonara kræver ikke mange ingredienser, jeg bruger ca. følgende til 2 personer:

300 g pasta eller spaghetti
100-200 g god, røget bacon
2 æg
1 dl piskefløde eller madlavningsfløde
50 g friskrevet parmesan
200 g ærter
Salt, friskkværnet sort peber

Start med at sætte pastavandet til at koge. Skær derefter din bacon i smukke tern og steg dem sprøde på en varm pande. Afdryp på køkkenrulle. De må gerne blive kolde, det gør ikke spor. Hvis du bruger bacon i skiver, hvilket også godt kan lade sig gøre, så vil jeg anbefale at lægge skiverne i ét lag på en bagepapirs beklædt bageplade og stege i ovnen på 200 grader i ca. 10 minutter. Afdryp også skiverne og bræk i mindre stykker. Jeg vil dog selv foretrække baconen i tern, det giver mere bid.

Så er det ellers bare at slå ét æg pr. mand/kvinde ud i en røreskål og piske æggene godt sammen. Krydr med salt og masser af friskkværnet sort peber. Så tager du dit stykke parmesan og river det på dit rivejern.

Sådan.
Pisk fløde og parmesan i æggeblandingen grundigt. Så er den klar.
Når pastaen koger tilsætter du salt som du plejer. Også selv om baconen er salt, usaltet pasta burde være forbudt. Hold godt øje med din pasta, den skal være super al dente til denne ret. Når du bedømmer der er 2 minutter tilbage af kogetiden tilsætter du ærterne direkte fra fryseren, bare rolig, de skal nok få nok.

Nåh, tænkte du, det er da meget let at lave carbonara! Men nu kommer det "svære": Lige når man har afdryppet pastaen skal ægge-fløde-blandingen tilsættes og der skal røres som en gal så æggene bliver "kogt" til en lind, cremet, men meget lækker sauce. Mit bedste trick er at afdryppe pastaen Ugrundigt, således at en del af kogevandet (der jo er fyldt med dejlig stivelse fra pastaen) bliver i gryden og dermed hjælper med at jævne saucen.

Når alt gik som det skulle, hælder du baconen i og rører rundt og sætter låget på indtil den første portion skal øses op. Det er rigtig lækkert at drysse med krydderurter og hvis man ikke lige har mynte, fungerer både purløg, persille, kørvel og frisk timian alle formiddabelt! Servér med ekstra parmesan og mere friskkværnet sort peber!

 

tirsdag den 27. september 2011

Torvehallerne - et oplevelsessupermarked


Ahh... Grøntsager i smukke kurve... Markeds-agtigt!
Il Fornaria-bod. Rugpastaen koster kun 25 kr for 400g. Det skal altså prøves. 
De famøse Torvehaller! Selvfølgelig har jeg også været der - endda søndagen efter de åbnede om fredagen, men først nu (dvs. i fredags) har jeg rent faktisk købt noget der. Kan hilse og sige at det er en fantastisk måde at bruge sin fredag aften på! Eftersom Torvehallerne har været under opsejling i 14 år (!) er der rigtig, rigtig mange mennesker der har en mening om dem. Gerne en kritisk mening - "det er for elitært", "det er for dyrt", "det er for lidt-folkeligt" og den seneste "hvor er de 10 bananer for 10 kr."Alle disse kommentarer afspejler - efter min mening - nogle danskeres holdning til mad og madlavning. Det er en sur, men nødvendig pligt, der skal overståes! Hver dag. Og det kender jeg da også godt. Men forestil jer for ét øjeblik at det var SJOVT at handle i Netto. Der var smagsprøver, begejstret, velaflønnet personale, andre kunder der delte ud af deres erfaringer med forskellige varer, altid inspiration til råvarer, vin og nogle damer der kunne lære én at købe gode rengøringsmidler og vaske tøj næsten uden vaskemiddel.

"Frøken Uldbjerg, du er en uhelbredelig (lettere naiv) idealist og optimist." Ja, og nogen skal jo være det.

Jeg synes at Torvehallerne gør det mere end sjovt at handle ind (ja, man må godt sige "handle ind" - tilpas mange mennesker gør det nemlig og så bliver det korrekt. True story). Det er ganske enkelt fantastisk! Og det bliver nok aldrig nogensinde en erstatning for discount supermarkeder der køber paller af konventionelle produkter, men det er til gengæld et oplevelsessupermarked. Personalet søger kontakt i alle boder og deler ud af deres viden om netop deres produkt og dét er simpelthen så hyggeligt og det hele værd! Jeg vil bruge Torvehallerne 1-2 gange om måneden og jeg vil sætte tid af til det og bruge det som ren og skær underholdning. Og jeg kan ikke vente!

Denne fredag skulle jeg selvfølgelig teste varerne, så jeg hjembragte blandt andet dette:


"Peber-pancetta", sagde slagteren og solgt til den dame! Prøv lige at smage på ordet. Skønt. 30 kr måtte jeg slippe for det stykke her. Der var vel små 200 gram og det var hos Cofoco-slagteren "Cleaver's".


"Bolsjerødbeder"fra Søris til 15 kroner for 1 kilo. Billigt billigt og så endda også økologisk!

Disse to varer blev grundlaget eller nærmere grundidéen i to retter som kommer efterfølgende.

Cleaver's-slagteren. Ganske billige priser, især på svinekødet som også er dansk. 
En hel biks kun med krydderier! Og bornholmsk sennep i maaaange forskellige versioner.
En til slagter. Hvor skønt er det lige! Og så med dejlige, klassiske slagtervarer. 
Fugde i alverdens farver. Smukt. 
Mennesker er her da.
Mini cupcakes fra Agnes. Mere moderne og fancy bliver det vist ikke. Men et sødt punktum er vigtigt :)

søndag den 25. september 2011

Pasta spirali m. oksepølse, bladselleri, rød peber og løg



Hvad viser dette billede monstro? Er det virkelig bredbladet persille? Igen på spil på bloggen? Nope, det er bladselleriblade. Ja, selvfølgelig kan man spise dem, de skal bare renses grundigt. Bladene spillede en stor rolle i en fordansket efterårsudgave af pasta español. Der var også nogle yderst lækre oksepølser fra Løgimose på spil. Sådan en pakke ligger til en tredivekronseddel og de 6 pølser blev delt op til at skulle rumme 3 hele aftensmåltider til 2 personer - og det gik skam fint. Jeg elsker Løgimose og i særdeleshed deres samarbejde med at bringe kvalitetsprodukter ud til dødelige Nettokunder. S.k.ø.n.t.! 


Se hvor fine og kødfulde pølserne var!

Denne aftens pastaret bestod af:

2 gode pølser
1 løg
1 rødløg
2 fed hvidløg
2 tsk fennikelfrø
1 tsk stærk, røget paprika
1 spsk sød røget paprika
3 tsk oregano, basilikum, timian
2 røde peberfrugter
4 stængler bladselleri
1 lille dåse tomatpuré
Lidt mælk
1 tsk sukker
1 spsk balsamico
Salt, peber

Sæt pastaen til at koge. Hak løg og hvidløg, skær rødløget i tynde skiver på langs. Steg det i lidt olie sammen med pølserne og krydderierne. Skør grøntsagerne i passende stykker og steg dem også på panden til de falder lidt sammen. Tilsæt tomatpuré, mælk, sukker, balsamico og smag til med salt og peber. Mens det lige simrer lidt og pastaen er ved at blive al dente, renser du grundigt bladene fra bladsellerien og hakker dem noget så fint - så er de klar til at blive drysset over den færdige ret.

1 lille håndfuld blade fra bladsellerien
300 g spiralipasta eller andet
Friskrevet parmesan




Når pastaen er færdig og saucen sidder lige i skabet, blader du det hele sammen i gryden og drysser med bladselleribladene og friskrevet parmesan. Skøn ret! Masser af dejlig smag og man kan helt sikkert god undvære pølsen, men den giver nu lige dét ekstra.



lørdag den 24. september 2011

Stegte nudler m. spidskål og rejer samt ovnbagte forårsruller


Spidskål er virkelig min ven i denne periode. Det smager jo helt fantastisk råt, men nu skulle det prøves opvarmet nemlig i en omgang stegte nudler. En anden klassiker med spidskål er salat med rejer - så hvorfor ikke tilsætte rejer i denne omgang nudler.

Som en lille ekstra snack lavede vi også en lille portion forårsruller, denne gang med fyld af forskellige finthakkede grøntsager, penslet let med olie og bagt i ovnen. Resultatet blev rigtig godt hvis jeg selv skal sige det - dejen blev meget lækker sprød og det virkede ikke som om det var grundet olien.

 
Nudlerne skulle være friske og citrusagtige og fik derfor selskab af:

2 stængler fint-finthakket citrongræs
2 fed hvidløg
2 cm ingefær
1 lille stykke chili
1 spsk grøn karrypasta
saften af 1 lime
1 skvæt soya
1 skvæt sød chilisauce
200 g rejer, optøede
1 ordentlig skudefuld snittet spidskål

250 g nudler

Start allerførst med koge nudlerne i rimeligt vand, gerne et par timer før de skal bruges, så klistrer de nemlig ikke så let når de skal steges.

Hak derfor alle smagsgiverne og steg dem sammen med karrypasta i lidt olie i en wok. Tilsæt rejer, chilisovs, soya og lime samt spidskålen og lad det stå og falde lidt sammen ved svag varme. Tilsæt derefter nudlerne og vend det hele godt sammen, skru op for varmen og lad gerne nudlerne få lidt stegeskorpe.



Så er der serveret! Det er som om at når man bare laver mad i en wok så tager det aldrig mere end 5 minutter... :)

Forårsrullerne var af samme fremgangsmåde som sidst: Nogle forskellige grøntsager fra skuffen steges let med nogle smagsgivere og rulles derefter sammen. Forskellen var som sagt bare at de blev lagt i et ovnfast fad smurt med solsikkeolie, penslet med solsikkeolie og fik 12 minutter ca. ved 200 grader.

De ser ikke så sprøde ud, men det var de!
Serveres rygende varmt med limebåde og pinde. 

mandag den 19. september 2011

Hybenmarmelade



Min far og jeg havde super længe talt om at lave hybenmarmelade og en solskinssøndag kom han forbi med en posefuld friskplukkede hyben fra Nordsjælland. Så kunne jeg hygge mig med at skære enderne af, halvere hybenen og fjerne alle kernerne - som klør på hænder og arme! Det er et møjsommeligt arbejde, men det er skisme besværet værd! Så det er bare om at komme i sving.

Denne hyben var af sorten Rosa rugosa der klart er den mest udbredte i Danmark. Oprindeligt brugte man hyben som læhegn fordi den er så hårdfør og kan tåle salt i jorden og salt i luften - det er måske derfor hyben netop vokser langs de danske kyster. Hyben er derudover sprængfyldt med vitaminer og mineraler og mange helseeksperter mener at hyben kan klassificeres som superfood (Et forfærdeligt, irriterende begreb anvendt om diverse bær og frugter og tang som eftersigende er super godt for mennesket). Men hey, man kan godt se at hyben er sunde og lækre.

Når man først har sorteret frugtkødet og skallerne for sig, så skyller man dem i koldt vand og renser dem for yderligere kerner så de kommer til at se således ud:


Kernerne og enderne og de lidt for bløde-hyben kasseres. Ja, beklager, jeg ved det ser voldsomt ud, men de små bastardkerner klør og kradser! Så husk også at vaske hænder imens du klargører hybene.


For at lave hybenmarmelade er det nødvendigt at koge "skallerne" der er en del hårdere end alt andet man plejer at lave marmelade af. Put derfor de rensede skaller i en gryde med 3-4 dl vand og 1/2 dl friskpresset citronsaft og en flækket vaniljestang og kog det i 20 minutters tid. Tilsæt 500 g sukker til 1 kg hybenskaller og lad simre ved svag varme i yderligere 20 minutters tid. Smag på marmeladen. Mangler den lidt citron? Hyben har ikke meget syrlighed naturligt og derfor er det således vigtigt at balancere syre-sukker-balancen i sin marmelade. Min marmelade blev ret grov for det er jo det skønne ved at lave det selv, man kan selv bestemme konsistensen. Personligt elsker jeg når man kan tygge på noget!

Hæld marmeladen på skoldede glas, sæt låget på med det samme og lad køle på stuebordet natten over. Opbevar derefter i køleskab. Kan sagtens spises dagen efter - det smager helt vidunderligt!

onsdag den 14. september 2011

Rødspætte med ingefær, quinoa og spidskålssalat med æbler


Hvad skal jeg sige? Dette er den vildeste, lækreste tøseaftensmad uden De Hvide Dræbere (animalsk fedt, sukker, hvede, kulhydrater, salt). Let, lækkert, sundt, damebladsmad! Og så med fisk!

Det fungerer. Det smagte rigtig dejligt. Meget frisk og elementerne klæder hinanden godt, omend det bliver lidt blegt. Eller måske beige. Det er da moderne, ikke?

Quinoa er virkelig en dejlig ting og tager kun 10 minutter at koge mørt. Det har en skøn nøddeagtig smag og konsistensen er i top med meget crunch. Det kan fungere i rigtig mange sammenhænge og i alverdens køkkener. Denne aften blev det serveret for sig selv kogt al dente med en smule salt og afdryppet grundigt. Følg anvisningen på pakken slavisk - så virker det hver gang.

Spidskålsalaten er også helt simpel med 2 små, smagfulde, smækfyldte med vitaminer, danske æbler i tern og en anelse æbleeddike rørt med 1 tsk flydende honning. Synes sødme klæder den let bitre spidskål rigtig godt.

Den MSC-mærkede rødspættefilet kunne have været en hvilken som helst hvid, fast fisk der blev stegt på panden i masser af citronsaft, finthakket ingefær, hvidløg og citrongræs og selvfølgelig salt og peber.

Det var da let, hva? Denne ret tog 20 minutter at lave - sådan som det helst skal være når man er træt og sulten.

... Og nu tænker du: Er Frøken Uldbjergs Køkken gået i sundhedsstemning? Nej. Men bloggen er gået i nytænking og variationstænkning og i sidste uge spiste vi sindssygt meget forskelligt - og det føltes godt. For det er min sundhedsmæssige overbevisning: Spis varieret. Nyd maden. Tilbered den selv.

Og så spis lige efter årstiden, ikke? Kål er hot lige nu, hop med på bølgen. Der kommer flere idéer med spidskål og andre kålhoveder her på bloggen.

mandag den 12. september 2011

Spicy beef biryani m. mangolassi


Hvis der er noget jeg elsker udover at tilberede mad, så er det at sammensætte en menu! Det er sgu svært og kræver rigtig, rigtig mange overvejelser. Men én ting, der er let, er indisk mad og sammensætningen her - for det har inderne selv udviklet og forfinet gennem århundreder og generationer. Der er bare noget ekstremt velovervejet over indisk mad. Det kan forekomme som et forvirrende sammensurium af alle verdens krydderier - men det er det slet ikke. En ret jeg virkelig holder meget af er biryani som faktisk er en meget misvisende betegnelse - den er slet ikke indisk, men sydøst-asiatisk og arabisk og er egentlig en betegnelse for en risbaseret ret med kød, æg, fisk og/eller grøntsager - kort sagt - det basale fundament i en masse landes måltider.

Jeg fik rigtig mange biryani'er i Østafrika som også er rigt befolket af indere samt de muslimske dele er meget arabisk-influeret. Her var det oftest en ret med hele stykker kylling - skind, knogle og kød, ris, krydderier og ikke så meget andet. Hvis man var heldig var der også rosiner i! Metoden man laver retten med lærte jeg at kende af mine iranske kollegaer på min gamle arbejdsplads som nogle lavede fantastiske risretter til os. Metoden er således: Løg, kød og krydderier svitses, basmatiris tilsættes samt boullion og risene koges/dampes færdige i 10 minutter under et meget tætlukkende låg, oftest et viskestykke pakket omkring låget og sæt godt fast på gryden. Efter de 10 minutter slukkes der for varmen og serveres med masser af yoghurt og evt. brød eller salat.

Sådan her ser det ud inden det tætsluttende låg sættes på.
Denne aften brugte jeg:

Til 2 personer i 2 dage. Eller bare 4 på én gang!

1 minutbøf eller andet oksekød der er hurtigt at tilberede
2 løg
2 fed hvidløg
1/2 frisk chili
10 kardemommekapsler
5 hele nelliker
1 hel stjerneanis
1 lille stang kanel
1 tsk safran
1/2 tsk gurkemeje
2 spsk garam masala


300 g basmatiris
8 dl grøntsagsboullion af god kvalitet eller fond 


Løg skæres i tern, hvidløg og chili hakkes fint. Kødet skæres i passende tern. Opvarm en gryde med lidt olie, svits løg og hvidløg og tilsæt alle krydderierne. Tilsæt også kødet og steg til det er gennemstegt og gerne har lidt stegeskorpe. Tilsæt en sjat vand hvis det bliver lidt for hot. Tilsæt nu risene og vandet og rør rundt. Bring nu det hele i kog. Når det koger, skrues der ned til svag varme og det tætsluttende låg sættes på. Stil et ur til 10 minutter. Imens tilbereder du mangolassien:

Til to store glas

2 modne mangoer
1-2 dl yoghurt
Lidt sukker
Lidt lime/citronsaft
1 håndfuld isterninger

Det hele blendes grundigt sammen lige inden servering og serveres til retten med sugerør. Det kølner nemlig den spicy ret på smukkeste vis!



Ellers skal du også lave en salat af en art. Min blev rød peber, tomat og agurk vendt med limesaft - en gammel, knasende kending der passer godt til stærke, krydrede ting.

Endvidere:
Lidt grofthakkede mandler
Grønne rosiner eller sultanas eller hvad du lige har

Når de 10 minutter er gået, slukker du for varmen og løfter ikke låget, men blot fjerner gryden fra blusset. Det skal lige stå 10 minutter til nemlig og sætte sig.
NU må du gerne servere med salat, mangolassi, rosiner og mandler som selvfølgelig også kan røres i.
Det er da eksotisk, hva'?


torsdag den 8. september 2011

Pizza med squash, gedeost og rødløg


Det skal ikke være nogen hemmelighed at vi tit og ofte laver pizza hjemme hos os. Det er billigt og nemt og utrolig lækkert! Især når man i Netto kan finde lækker øko-durummel til 12 kr! Denne aften lavede vi 3 slags vegetarpizzaer (af nærighed, udelukkende): Kartoffel med rosmarin og havsalt, en klassisk Magarita med grov tomatsauce af friske tomater og masser af frisk mozzerella og ditto basilikum. Den sidste blev en lille pizza bianca med tynde skiver kartofler, tynde skiver squash, en halv gedeostrulle i skiver, rødløg, peber og frisk timian. Krydderurter er vigtige! Det er virkelig en let og lækker pizza! Jeg har først for meget nylig fået øjnene op for gedeost i ruller - det er utrolig alsidigt og smager også fantastisk koldt med hjemmelavet knækbrød og blommer og honning som en lille dessert.


Som det kan anes på billedet blev dejen meget grov da vi var løbet tør for grahamsmel og kun havde fuldkornshvede. Ikke desto mindre var dejen meget let at rulle ud og den blev sprød og smækker!

tirsdag den 6. september 2011

Kanelsnegle med kardemomme



Kanelsnegle er aldrig noget jeg har dyrket at lave selv. Spise dem, bevares, det har jeg alle dage gjort. Men efter en masse søgninger, fandt jeg denne opskrift som lød rigtig god i sin oprindelige form, men også godt kunne simplificeres til en mere klassisk opskrift. Jeg ændrede lidt ved opskriften, så her er den med mine tilføjelser. Jeg tilsatte ret meget kardemomme og det passede super godt til kanelen - de smagte virkelig af noget og dét kan jeg lide!


20 kanelsnegle:


25 g gær
2½ dl mælk
2 spsk solsikkeolie
1 spsk mørk rørsukker
1 tsk salt
1 spsk friskkværnet kardemomme
50 g fuldkornhvedemel
100 g durummel
250 g hvedemel


Helt klassisk opløses gæren i mælken, salt, sukker, olie og ca. 10 kardemommekapsler kværnes på kaffekværnen og sigtes i skålen og al melet tilsættes. Ælt dejen til den er glat og smidig og lækker og lad den hæve så længe du orker at vente. Jeg holdt 50 minutter, men 1-1,5 time er også optimalt. 


Imens du venter, laver du remoncen af:


125 g blødt smør
4 store spsk brun farin
1 dl mørk, grov rørsukker
2 spsk kanelsukker


Så kan du ellers rulle dejen ud i en stor firkant og smøre remoncen jævnt ud. Så er det ellers bare at rulle dejen på den længste led og med en skarp kniv skære kanelsneglene ud, mine blev vel 2 cm tykke. Så flyttes de forsigtigt over på en bagepapirsbeklædt bageplade og efterhæver i mindst en halv time.... Eller 20 små minutter, igen, hvis du ikke kan vente. 


Så skal de bare bages i ca. 20-30 minutter på 175 grader. Og de smager fantastisk lune eller med lidt glasur dagen efter. 


mandag den 5. september 2011

Spidskålssalat med mandler og dild, sprøde laksedeller og kartofler

Smuk, finthakket spidskål
Min gode aarhusianske veninde havde været så sød at skrive en opskrift op på vores tavle i køkkenet. Den bestod helt simpelt af hakket spidskål, mandler og dild og så med en dressing af creme fraiche (jeg brugte tyrkisk yoghurt 3,5 % for det skal helst være lidt rundt i smagen) vendt med masser af citronsaft, sukker, salt og peber. Derudover et lille bundt hakket dild og grofthakkede mandler.



HOLD NU OP hvor smagte det godt! Det er den lækreste måde jeg kan tænke mig at spise spidskål på, som jeg ellers i forvejen elsker. Lav denne salat! Du vil ikke fortryde det. Så simpelt, så godt.

Denne aften serveredes den med laksedeller hurtigt vendt i økorasp og stegt crispy i en smule smør og olie, samt økokartofler med skræl vendt i pimentón og oregano stegt i ovnen og selvfølgelig også en smule aïoli.

Se hvor fine og sprøde og lysebrune. Rigtig god måde lige at friske det op på.

...Og det hele i skøn forening med masser af citronsaft til.